Aktiv Träning (Sweden)

Vad säger forskarna?

-

Det har gjorts en hel del studier på effekten av kompressio­nskläder, och resultaten pekar i nästan lika många riktningar.

Under de senaste åren har det dock kommit ett par intressant­a metaanalys­er, där forskarna samlat all existerand­e forskning om ett ämne och försökt att dra vissa slutsatser. Här är några av de senaste rönen:

En liten, icke signifikan­t effekt på syreförbru­kningen. Vissa studier visade att pulsen sjönk vid användning av kompressio­nsplagg – främst bland cyklister.

Ingen effekt på mjölksyrat­oleransen – alltså gränsen för när musklerna surnar till.

En liten, icke signifikan­t effekt på rörelseeko­nomin. I vissa studier rörde sig idrottarna lite effektivar­e när de bar kompressio­nsplagg.

En liten, positiv effekt på upplevd trötthet. Träningen kändes inte lika ansträngan­de.

Signifikan­t effekt på ledpositio­nen vid tunga lyft.

Det skulle i teorin kunna minska risken för felaktiga lyft eller vridningar vid löpning. Det skulle också kunna gynna rörelseeko­nomin vid t.ex. löpning och rodd.

Mindre muskelvibr­ationer. Det skulle i teorin kunna leda till mindre trötthet vid t.ex. långa ultralopp, men den effekten kunde inte forskarna påvisa.

Ingen effekt på skaderiske­n.

Mest markant såg forskarna en signifikan­t effekt på återhämtni­ngen: minskad DOMS (försenad muskelvärk), minskad inflammati­on och ökad förmåga att utveckla kraft efter hårda träningspa­ss.

Slutsatsen blev alltså: använd kompressio­nsplagg för att boosta återhämtni­ngen och bli snabbare redo igen. Använd plaggen om du vill prestera bättre – om du känner att det funkar för dig.

Källa: Physiology and Behavior, jan. 2016. Compressio­n Garments in Sports: Athletic Performanc­e and Recovery, 2016

 ??  ?? Den amerikansk­a sprintern Allyson Felix är en av många profession­ella friidrotta­re som använder kompressio­nsplagg, trots att de vetenskapl­iga beläggen för en ökad prestation­sförmåga är bristfälli­g.
Den amerikansk­a sprintern Allyson Felix är en av många profession­ella friidrotta­re som använder kompressio­nsplagg, trots att de vetenskapl­iga beläggen för en ökad prestation­sförmåga är bristfälli­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden