Aktiv Träning (Sweden)

Vad är ett bra mål?

-

På de här sidorna har vi valt ut en rad bra förslag på mål som du kan använda på gymmet. Men du kan också skapa helt egna mål utifrån det du drömmer om att uppnå med din träning. När du ska komma fram till ett mål som passar just dig, kan den så kallade SMART-modellen vara bra att känna till. Modellen beskriver fem faktorer du bör överväga att ta med.

SPECIFIKT

Välj ett mål som är konkret och specifikt – alltså att du ska uppnå ett visst mål. Att komma i bättre form är t.ex. inget specifikt mål, för vad exakt innebär det?

MÄTBART

Det är viktigt att du kan bevisa för dig själv att du rent faktiskt har uppnått målet. Därför är det bra om du siktar på att uppnå något som kan mätas.

ATTRAKTIVT

För att du ska bibehålla motivation­en är det viktigt att du väljer ett mål som känns attraktivt för dig. Det ska vara något som du verkligen vill uppnå.

REALISTISK­T

Målet kan vara ambitiöst, men det måste vara realistisk­t. Målet ska också passa in i din vardag, så tänk igenom om du har tiden och viljan att lägga ned det som krävs.

TIDSBESTÄM­T

De bästa målen är de som är tidsbestäm­da. Det innebär att du bör ha en deadline för när målet ska vara uppnått. Det gör att du lättare kan hålla motivation­en uppe.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden