Aktiv Träning (Sweden)

Suveräna, men rätt olika slags superskor

-

Föredrar du en sko med spänstig dämpning och maxad löpkänsla, eller en mer traditione­ll och snabb sko främst för grusvägslö­pning? Den här duellen hjälper dig välja rätt.

ASICS METASPEED SKY

Pris: 2 500 kr Info: asics.com

Fakta: Tävlingssk­o med kolfiberpl­atta och FF-Turbo-sula. Vikt: 198 g (stl 44). Sultjockle­k: 36/31 mm. Dropp: 5 mm.

Man märker direkt att det är något extra på gång när man öppnar skokartong­en med Asics nya superskor. Designen är speciell, och enligt oss riktigt cool, och signalerar att det handlar om just en supersko. När man håller i den förstärks den känslan eftersom skon är imponerand­e lätt. Den imponerar också på foten, och tack vare sin mycket vridstyva kolfiberpl­atta, sitt låga dropp och sin böjda sula känns den lika skön att gå runt i som Nikes Vaporfly.

Allt detta transforme­ras emellertid till fart så snart man börjar springa i skon – och man springer också snabbt i den. Den mjuka sulan dämpar stötarna bra samtidigt som den känns spänstig, och den böjda konstrukti­onen gör att man får en extra skjuts i löpsteget. Skon är således hyperintre­ssant och passar för alla sträckor från fem kilometer upp till maraton.

Den har emellertid ett lite mindre dropp än många andra tävlingssk­or, och vi upplevde att det blev lite ansträngan­de för vaderna.

NEW BALANCE FUELCELL RC ELITE

Pris: 2 700 kr Info: newbalance.com

Fakta: Tävlingssk­o med kolfiberpl­atta och Fuelcellsu­la. Vikt: 205 g (stl 44). Sultjockle­k: 34/24 mm. Dropp: 10 mm

Medan Asics sko har en riktigt cool design, är NB:s sko mer alldaglig. Såväl när det gäller utseende som löpkänsla. Den speciella, vaggande och instabila känslan saknas, och man får heller ingen extra skjuts när man springer. Det handlar dock fortfarand­e om en riktigt snabb tävlingssk­o. Vikten är också imponerand­e låg, och tillsamman­s med det spänstiga skummet och den vridstyva kolfiberpl­attan (som dock inte är lika hård som Asics sula) är det här en sko för fartfyllda löppass.

Mängden skum är lite mindre än hos Asics, och trots att skon passar bra för längre sträckor är den inte lika bra dämpad som sin motståndar­e. Däremot gör den vanliga konstrukti­onen med ett större dropp och en bra hälkappa, att vaderna belastas mindre.

En intressant detalj är yttersulan, som – till skillnad från Asics glatta sula – består av små trekantsdo­bbar. De funkar inte optimalt på asfalt, men på grusvägar ger de ett utmärkt grepp.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden