Aktiv Träning (Sweden)

DET GÖR GÅNGSTAVAR­NA

-

BELASTNING Stavarna flyttar en del av belastning­en från underkropp­en till överkroppe­n. Gångstavar kan därför vara bra att ha om man vill träna hela kroppen när man vandrar, eller om man har knäbesvär och behöver minska belastning­en på benen.

INTENSITET Vandring med stavar gör att hela cirkulatio­nssystemet aktiveras. Om du vill träna konditione­n riktigt effektivt kan stavarna därför vara till hjälp, men om du däremot är ute efter att öda så lite energi som möjligt på turen, bör du kanske låta stavarna vara.

KÄNSLA Vandring med stavar kan faktiskt kännas mindre ansträngan­de trots att cirkulatio­nssystemet jobbar hårdare. Studier på vandring i backar visar att stavgång ger lägre RPE (rating of perceived exertion), vilket är ett mått för hur ansträngan­de det känns.

BALANS

Med hjälp av gångstavar kan du hålla balansen lättare. Det gäller särskilt om du går med en tung ryggsäck i svårframko­mlig terräng samt vid vandring utför. Korsar du vattendrag och myrar kan du också känna dig för med stavarna så att du inte sjunker ner.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden