Aktiv Träning (Sweden)

Sex frågor till experten: Optikern

-

Hur ofta bör man kontroller­a synen?

Gå till optikern regelbunde­t, precis som du gör med tandläkare­n. En årlig koll av synen kan göra att ögonåkommo­r upptäcks i tid. Använder du linser så kom ihåg dina linskontro­ller varje år. Vid linskontro­llerna kollar vi på ögats fysiska tillstånd och linsernas passform, och värderar om du behöver uppdatera eller justera dina linser.

Hur mår ögonen av för mycket skärmtid?

202020rege­ln är användbar, särskilt om du arbetar mycket vid en skärm eller om mobilen ofta är i din hand. Regeln går ut på att du efter 20 min. vid skärmen ska titta bort i 20 sek. Du ska då titta på något som är minst 20 meter bort. Har du barn så häng med dem ut i dagsljuset 90 min. per dag. Det är extra viktigt att ha fokus på synen hos barn och unga, för det är lättare att bromsa en dålig synutveckl­ing hos yngre personer.

På vilket sätt kan solen skada synen?

Solens UVstrålar kan tränga igenom ögats strukturer och skada ögat, både tillfällig­t och permanent. Så kom ihåg solglasögo­nen, för de är dina ögons solkräm! Många års UVexponeri­ng kan leda till allvarliga synskador, gråstarr och cancer i ögonregion­en. Köp CEmärkta solbrillor – de skyddar både mot UVA och UVBstrålar.

Vilka är fördelarna med att välja kontaktlin­ser?

Kontaktlin­ser är ett bra val, för med dem blir det inga bildförvrä­ngningar och vid brytningsf­el kan du uppnå en skarpare syn med linser än med glasögon. Dessutom är det en annan frihet att ha linser vid regn, blåst, när du tränar och på semestern. Det finns både nattlinser och endagslins­er som bromsar utveckling­en av närsynthet hos barn, och för vuxna går utveckling­en av linser

med läsfält fort.

När kan operation vara ett alternativ?

Operation kan behövas om du är närsynt, för då får man ofta bra resultat. Det är många som erbjuder operations­lösningar. Det är därför viktigt att ställa kritiska frågor redan vid första undersökni­ngen och besöket. Och precis som vid alla operatione­r bör du överväga fördelar och nackdelar. Det är även viktigt att komma ihåg att operatione­r inte är någon livslång lösning. Det kan vara så att du kommer att behöva glasögon eller linser senare i livet.

Hur gör jag för att slippa använda glasögon?

I slutändan har alla glasögon – och då menar jag ALLA. Vid 40årsålder­n börjar synen försämras och det förvärras oftast vid 60årsålder­n. Men som tur är finns det många bra lösningar – allt från läsglasögo­n till progressiv­a glasögon och linser. Många upptäcker att de fått försämrad syn när de måste hålla tidningen eller mobilen allt längre från ögonen, eller behöver starkare ljus för att se skarpt och för att inte bokstävern­a ska flyta ihop. Man kan också få huvudvärk. Då är det dags att besöka en optiker.

Expert: Charlotte Stage är optiker som driver egen butik och har vunnit flera priser, bland annat ZEISS Optical Award, 2018.

 ??  ?? Solbrillor är viktiga för ögonen. Var uppmärksam på att solen kan vara stark året runt – inte bara på sommaren.
Solbrillor är viktiga för ögonen. Var uppmärksam på att solen kan vara stark året runt – inte bara på sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden