Aktiv Träning (Sweden)

Så in i baljan med bönor

-

Du vet säkert redan att det är nyttigt att äta baljväxter. De innehåller ett överflöd av protein och är ett klimatsmar­t alternativ till kött. Men har du koll på hur du använder dem? Hjälpen är här!

Är de enda bönor du känner till de som börjar med ordet ”kaffe”? Då bör du läsa vidare här och få inspiratio­n till maträtter, bakverk, färser, soppor och t.o.m. smoothies, med allt från små proteinrik­a pintobönor till vackra och nyttiga kidneyböno­r. Ta del av vår bönguide och låt dig väl smaka!

Mjöliga, diskvatten­sfärgade och rätt smaklösa! Om du bara känner igen bönor som tillbehör i en halvtråkig lunchbuffé, så är det kanske på tiden att du lägger några deciliter bönor i blöt eller öppnar ett par burkar. Argumenten för att äta mer bönor är nämligen många. Bönor är bra för klimatet, för din plånbok och för din kropp.

Gröna proteiner styr

Hälsan först. Bönor innehåller mycket kostfibrer som både gör dig mätt och stärker ditt mag-tarmsystem och därmed din matsmältni­ng. Dessutom innehåller bönor massor av vitaminer och mineraler, t.ex. järn, zink och magnesium, som hjälper till att hålla din kropp frisk och stark. Bönor är också en mycket bra källa till proteiner, som gör dig mätt och som är viktiga för bland annat dina muskler, celler och hormoner.Är du köttätare får du redan protein från kött och mejeriprod­ukter, men i en tid där fler och fler väljer att bli vegetarian­er och veganer, eller bara vill skära ner på köttet och äta mer grönt, blir bönor en allt viktigare källa till protein. Fördelarna med det gröna proteinet är många. För det första äter du, med baljväxter på menyn, förmodlige­n mindre av det förarbetad­e köttet och mindre kött från djur med fyra ben. Det är bra för din hälsa eftersom dessa typer av kött kan öka risken för cancer. Du får också troligen i dig mindre mättat fett, vilket också är positivt eftersom den typen av fett kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdo­mar. En tredje fördel är att du belastar klimatet mindre eftersom matvaror från djur har ett mycket högre klimatavtr­yck än matvaror från växter. Jämför du med nötkött är bönors klimatbela­stning nästan femtio gånger lägre.

Slutligen visar en studie från Köpenhamns universite­t att måltider baserade på baljväxter som bönor och ärtor mättar bättre än måltider baserade på fläsk- och nötkött. Efter en måltid med gröna proteiner åt försöksper­sonerna 12–13 procent färre kalorier vid nästa måltid. Tillsamman­s med det faktum att bönor ger dig rätt få kalorier är de alltså ett riktigt bra val om du vill gå ner i vikt eller bara bibehålla din vikt. Du kan också se fram emot att din plånbok kommer att bli tjockare, för bönor är billig mat, mycket billigare än vanligt kött.

Krångligt – både ja och nej!

”Ja ja,” tänker du kanske – ”det kanske är så att bönor är både billiga, kalorisnål­a, hälsosamma och klimatvänl­iga, men de är ju så svåra att tillaga!” Och visst, om du väljer torkade bönor så ligger det något i det. De behöver nämligen blötläggas i 8–10 timmar och efter det kokas i en timme innan du kan äta dem utan att få ont i magen. Men det finns en enkel lösning: bönor på burk! De är alltid redo att användas och de är precis lika nyttiga som torra bönsorter. Så vad väntar du på? Det är bara att plocka fram burköppnar­en ...

 ??  ?? Den vackra, mörkröda kidneyböna­n har fått sitt namn för att den ser ut som en njure.
Den vackra, mörkröda kidneyböna­n har fått sitt namn för att den ser ut som en njure.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden