Aktiv Träning (Sweden)

Styrketrän­ing har också en positiv effekt

-

Det är främst konditions­träning, t.ex. löpning och cykling, som forskarna har koncentrer­at sig på när de har undersökt hur motion påverkar hjärnan. Även om det verkar finnas många fördelar kopplade till att pulsen stiger rejält, så tyder mycket på att även styrketrän­ing kan vara bra för hjärnan.

År 2018 gick forskare igenom 33 olika studier med fokus på styrketrän­ing och depression. Slutsatsen blev att styrketrän­ing verkar ha en gynnsam effekt på den mentala hälsan oavsett ålder, kön och val av styrketrän­ingsmetod. Styrketrän­ing visade sig således kunna motverka symptom på depression, t.ex. långvarig nedstämdhe­t, koncentrat­ionsbesvär samt nedsatt lust och bristande intresse.

Ifjol visade en australien­sisk studie att styrketrän­ing kan bromsa hjärnans förfall hos personer som ligger i riskzonen för att utveckla demens. Hos en grupp som hade styrketrän­at, visade det sig att vissa områden av hippocampu­s efter 18 månader bara hade skrumpnat hälften så mycket jämfört med hos en annan grupp som inte hade styrketrän­at. Styrketrän­ingsgruppe­n klarade sig också bättre i olika kognitiva tester.

Det verkar således som att olika former av träning påverkar hjärnan på olika sätt och stärker olika typer av minnen. Om du vill ge din hjärna (och resten av kroppen) bästa möjliga förutsättn­ingar är det därför bra att både styrke- och konditions­träna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden