Aktiv Träning (Sweden)

Från böna till bord

-

Bönor i bakverk? Det funkar utmärkt! Precis som du kan använda bönor i köttbullsf­ärs, soppa, frukostsmo­othie och mycket annat. Här bjuder vi på en rad läckra måltidsför­slag.

I KÖTTBULLAR

Ersätt köttet i dina köttbullar helt eller delvis med bönor. Mixa bönorna och rör ihop dem med de vanliga ingrediens­erna. Tillsätt gärna lite extra kryddor. Du kan använda alla slags bönor, till exempel svarta, bruna, vita eller kidney. På samma sätt kan du smyga med mixade bönor i dina köttbullar eller i köttfärsen till dina hamburgare.

I BAKVERK

Testa att ersätta mjölet i dina bakverk med kokta bönor. Till ljusa bakverk kan du använda vita bönor och till brownies och andra chokladkak­or är svarta bönor bra. Dina bakverk får ett ordentligt tillskott protein och kostfibrer, smaken är god och konsistens­en härligt luftig. Låter det helt galet? Du kan lita på oss. Receptet på dessa goda kidneyböne­brownies hittar du på sidan 33.

TILL DINA ÄGG

Äter du gärna ”english breakfast” så är baked beans ett måste. Testa att göra din egen variant av den engelska frukosten.

HEMGJORDA BAKED BEANS

Blanda vita bönor (blötlagda och kokta eller från burk) med tomatpuré och buljong. Värm och smaka av med söt chili, rökt paprika, salt och ev. en nypa brun farin eller stevia. Blanda gärna i lite färska tomater och ev. cayennepep­par, om du vill ha en lite hetare variant.

SOM TILLBEHÖR

Bönor är goda som stekta tillbehör till t.ex. en kött- eller fiskrätt. Stora limabönor passar t.ex. perfekt. Använd blötlagda och kokta bönor eller bönor från burk, och torka dem. Stek dem i olja tills de blir gyllenbrun­a och krispiga – gärna tillsamman­s med lite curry, pressad vitlök eller vad som nu passar till din rätt. Strö därefter över grovhackad­e nötter, lite smulad fetaost och färska örter och servera.

I SMOOTHIES

Smoothies passar bra till frukost eller som nyttiga mellanmål. Om du vill ha lite mer mättnad, och du inte vill köpa dyra proteinpul­ver, så häll en näve vita bönor eller limabönor i mixern tillsamman­s med bär, yoghurt, banan eller vad du nu brukar använda. Du kommer inte att känna någon smak av bönorna, men de mättar ändå mycket bra.

I GRYTOR

Chili con carne är en klassiker, men det är faktiskt bara fantasin som sätter gränser. Vem säger att det inte kan ligga stora, goda limabönor i din kyckling i currysås, bruna bönor i din spagetti med köttfärsså­s eller kidneyböno­r i din biff stroganoff? Förutom att grytan blir lite nyttigare är det också ett smart och billigt sätt att spara in lite på köttet och få rätten att räcka till fler personer.

SOM APTITRETAR­E

Bruschetta är en klassisk italiensk aptitretar­e före middagen. Brödskivor­na kan varieras i det oändliga, så varför inte testa en variant med bönor?

BRUSCHETTA MED BÖNOR OCH PESTO

Vänd ner bönor (från burk eller blötlagda och kokta) i en god basilikape­sto. Rosta brödet, lägg bönpeston ovanpå och strö på parmesan i flagor och rostade pinjenötte­r!

I HUMMUS

Du kan använda alla slags bönor till hummus, bönkräm eller mos. Bara din fantasi sätter gränser för vad du kan använda hummus till, men det är ett utmärkt alternativ istället för smör på smörgåsar, som dipp till grönsaksst­avar och chips, och istället för sås till kött, fisk eller potatis. Hummus på en skiva grovt knäckebröd är också ett gott och nyttigt mellanmål.

BÖNHUMMUS

1 burk vita bönor

1 msk extra jungfruoli­volja

1 msk tahini

1 vitlökskly­fta, liten lite citronsaft havssalt svartpeppa­r, färskmalen

Mixa bönorna med olivolja och tahini. Pressa vitlök, rör ner allt i hummusen och smaka av med citronsaft, salt och peppar.

 ??  ?? Du kan blanda bönor i soppan för att den ska bli krämigare, eller använda hela bönor som dekorativ topping.
Du kan blanda bönor i soppan för att den ska bli krämigare, eller använda hela bönor som dekorativ topping.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? På sensommare­n är färska gröna bönor i säsong och smakar extra gott, men resten av året ska man heller inte glömma bort de frysta bönorna.
På sensommare­n är färska gröna bönor i säsong och smakar extra gott, men resten av året ska man heller inte glömma bort de frysta bönorna.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden