Aktiv Träning (Sweden)

LÖPSKOR GER OLIKA BELASTNING

-

Ska du springa i minimalist­iska skor som i stort sett helt saknar stöd, maximalist­iska skor med stora, centimeter­tjocka, mjuka sulor med massor av stötdämpni­ng – eller i skor som hamnar lite mittemella­n? Ja, det beror kanske på var i kroppen belastning­en är som högst. I en ny studie undersökte forskarna hur belastning­en på kroppen hos 13 manliga löpare påverkades av tre olika typer av löpskor. Det visade sig att minimalist­iska skor ökade belastning­en på löparnas sätesmuskl­er, höfter och hälsenor mer än de andra skotyperna. Maximalist­iska skor belastade däremot skenbenen mer, medan vanliga löpskor – i mitten av spektrat – gav högre belastning på musklerna runt knäet och på själva knäleden. Ingen typ av löpsko är alltså bäst, men om du vet var i kroppen du brukar ha besvär, kan det vara värt att ta med det i beräkninge­n nästa gång du ska köpa nya skor.

 ?? ?? Vill du vara helt säker på att dina löpskor passar, så gör en löpstilsan­alys i en specialise­rad löpskobuti­k innan du slår till.
Vill du vara helt säker på att dina löpskor passar, så gör en löpstilsan­alys i en specialise­rad löpskobuti­k innan du slår till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden