Aktiv Träning (Sweden)

Aero är allt

-

Luften är din största motståndar­e på cykeln. Trampar du 300 watt så använder du 255 watt för att bryta vinden. Tänk därför aerodynami­skt. Varje watt du sparar, motsvarar ca 0,1 sek. per km. Sparar du 30 watt på dina aerodynami­ska insatser, kan du alltså köra 2 min. och 30 sek. snabbare på en femmilarun­da.

83 Träna din position på cykeln. Din kropp bryter ca 70 procent av vinden, och vill du bli mer aerodynami­sk är det därför effektivar­e att jobba med positionen på cykeln än att köpa t.ex. ett aerodynami­skt styre. Det gäller att sitta kompakt och flackt. Öva dig när du kör intervalle­r och träna också smidighete­n i baklår och rumpa. Vinkla in armbågarna och knäna så att de hamnar nära ramen.

84 Klä dig tajt. De tajta kläder som proffsen kör i är inte bara till för syns skull. Plaggen bidrar också till mycket bättre aerodynami­k. De ska sitta åt ordentligt på kroppen och gärna ha en aerodynami­sk yta. Enbart kläderna kan faktiskt göra att du sparar 20-25 watt! En stängd aerohjälm minskar också luftmotstå­ndet.

85 Raka benen. Det enklaste sättet att optimera aerodynami­ken är att raka benen. Det verkar kanske lite extremt, men är du en riktigt duktig cyklist är det nästan ett måste (inom cykelkrets­ar är det utan tvekan respekting­ivande) och dessutom sparar du massor av watt.

86 Använd långa strumpor. Det skapas en hel del turbulens runt benen, och ett par långa strumpor av något slags aerodynami­skt material kan faktiskt minska luftmotstå­ndet en hel del. Strumptill­verkarna erbjuder olika typer av aerostrump­or med aerodynami­ska skaft som kan vara värda att testa.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden