Aktiv Träning (Sweden)

Trailskons anatomi

-

OVANDEL

Materialet är oftast tätare och tåligare än i en vanlig löpsko. Det gör att trailskon blir mer slitstark och smutsavvis­ande, men att komforten blir lite sämre. Vissa modeller är helt vattentäta, t.ex. de med goretexmem­bran.

MELLANSULA

När man springer i terrängen och på skogsstiga­r är behovet av dämpning inte lika stort som på asfalt och betong, och många trailskor har en mer neutral och lägre mellansula för ökad kontroll. Stack är ett begrepp för hur hög mellansula­n är, och trenden går mot trailskor med ”tjockare” mellansulo­r för ökad komfort och energiåter­givning. Det innebär dock också att skon blir högre och att risken ökar för fotledsvri­ckning i ojämn terräng. Fasta sulor har ofta bättre spänst, men många nya skumtyper är både mjuka och har bra spänst, dvs. de har en effektiv energiåter­givning.

YTTERSULA

Sulan har oftast ett aggressivt mönster med mer eller mindre markanta dobbar riktade åt olika håll och strategisk­t placerade mönster, som ger bra grepp på olika underlag. För att greppet ska bli optimalt på blöta, fasta underlag använder tillverkar­na speciella gummibland­ningar.

LÄST

Lästen i en trailsko är ofta bredare än i vanliga löpskor. Det ökar stabilitet­en i terrängen, samtidigt som det hjälper till att styra foten lite mer om man har en tendens att vinkla foten för mycket inåt när man springer.

DROPP

Droppet är skillnaden mellan sulans tjocklek i häl och framfot. Dvs. en 25 mm tjock häl och 20 mm tjock framfot ger ett dropp på 5 mm. Lågt dropp ger bättre kontroll och stegavveck­ling, men innebär också att belastning­en på vader och hälsenor blir högre.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden