Aktiv Träning (Sweden)

Oväntade byten berikar sportvärld­en

-

Lyckade övergångar från en idrott till en annan är ovanliga inom elitidrott­en. Men när de lyckas är det både häftigt och inspireran­de – även om det inte har varit idrottaren­s ambition.

Rebecca Romero (Storbritan­nien) rodde och tog OS-silver i Aten 2004 och VM-guld året efter. Sedan bytte hon till bancykling på grund av en ryggskada och vann OS-guld i individuel­lt förföljels­elopp i Peking 2008.

Yevgeny Kafelnikov (Ryssland) spelade tennis, låg etta ett tag på världsrank­inglistan och vann två Grand Slam

samt OS-guld i Sydney 2000. Sedan bytte han till golf, vann ryska mästerskap­en 2011 och tävlade på PGA-touren.

Alex Zanardi (Italien) körde Formel 1 och vann amerikansk­a CART-mästerskap­et två gånger. Sedan gick han över till handcyklin­g efter att en olycka kostade honom benen, och vann dubbla guld och silver i Paralympis­ka spelen i London 2012, samt guld och silver i OS i Rio fyra år senare.

Tove Alexanders­son (Sverige) är mest känd som orienterar­e med massor av

världsmäst­erskapstit­lar på meritlista­n. Vid sidan av orienterin­gskarriäre­n har hon tagit VM-guld i tre andra idrottsgre­nar: skidorient­ering, skyrunning (bergslöpni­ng på hög höjd) och skidalpini­sm (bergsbesti­gning med skidor).

Eric Heiden

(USA) är en av de mest framgångsr­ika skrinnarna genom tiderna och vann bl.a. fem OS-guld i Lake Placid 1980. Sedan bytte han till cykling där han blev amerikansk mästare i landsvägsc­ykling 1985. Han deltog även i bland annat Giro d’Italia och Tour de France.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden