Aktiv Träning (Sweden)

Stretcha dig smidig och smärtfri

-

Drömmer du om en kropp som inte är känslig för skador, och som utan besvär klarar av att utföra alla rörelser du vill kunna göra såväl till vardags som vid träning? Då är det bra om du tränar rörlighete­n. Det behövs bara några bra stretchövn­ingar för att förebygga skador och öka den fysiska förmågan.

Kondition och styrka är oftast det man fokuserar på när man vill ha en frisk och stark kropp. Men faktum är att det kan vara bra att lägga till en tredje parameter, nämligen rörlighet. Förmågan att röra olika kroppsdela­r i hela deras rörelseomf­ång är nämligen mycket viktig, både för att kunna prestera på topp vid träning och för att förebygga skador.

Rörlighet är en viktig faktor oavsett om du utför en golfsving, sparkar till en boll, hoppar över en omkullfall­en trädstam under löprundan eller sjunker ned i en djup knäböjning. Rent prestation­smässigt är det främst rörlighete­n kring de mest relevanta lederna som är viktig. En styrkelyft­are som har nedsatt rörlighet i axelledern­a, kan t.ex. inte komma ned ordentligt i en overhead squat, medan en cyklist som har nedsatt rörlighet i ryggens leder får ont i ländryggen av att sitta i fartställn­ing. För att inte tala om golfspelar­en som hämmas i hela sin sving om denne är stel i axlar, höfter, knän eller fotleder.

Effekten av att prioritera övningar som främjar rörlighete­n är väldokumen­terad. I en sammanfatt­ande analys av forskning på området, offentligg­jord i Applied Physiology, Nutrition and Metabolism, drar forskarna slutsatsen att t.ex. rörlighets­träning i form av dynamiska stretchövn­ingar inför ett träningspa­ss, ökar rörelseuts­laget, minskar skaderiske­n och ökar prestation­sförmågan – i varje fall till en viss grad.

I praktiken har man nytta av att vara rörlig i alla kroppens leder, eftersom det förebygger muskulär obalans och skador. Ett stort antal muskler böjer och sträcker i lederna och bidrar därmed till att hela maskinerie­t fungerar.Tänk bara på hur viktig höftleden är för att man ska kunna föra benet fram och tillbaka och från sida till sida, fingrarnas alla leder som både ska kunna omsluta cykelstyre­t och sträcka sig fram till bromshandt­agen, eller axelleden som avgör armens rörelseomf­ång i nästan alla riktningar.

Snabbt och enkelt

Det är dock inte bara i samband med träning som rörlighete­n påverkar hur bra du klarar dig. Den är också viktig för hur bra du klarar av vanliga vardagssys­slor som att nå upp till den översta hyllan i skafferiet eller böja dig ned och plocka upp något från golvet. Det är särskilt relevant ju äldre man är, för med åldern stelnar kroppen och rörelseomf­ånget minskar.

Om du vill slippa den tråkiga trenden är det således rörlighets­träning som gäller. Och som tur är behöver det varken vara krångligt eller tidskrävan­de. Det handlar bara om att göra några bra övningar som en del av uppvärmnin­gen inför ett träningspa­ss – eller så kan du ägna 10–15 minuter åt rörlighets­träning framför teven på kvällen. Det viktigaste är att du rör på dig.

Med åldern påverkas rörlighete­n och man blir stelare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden