Aktiv Träning (Sweden)

Överlägsen mjukhet

Nikes första träningssk­o med Zoom X-sula imponerar med låg vikt och en extremt mjuk sula. Men den passar inte alla.

-

NIKE ZOOMX INVINCIBLE RUN

Pris: 2 050 kr Info: nike.com

Fakta: Neutral löpsko med Zoom X-sula och massor av mjuk stötdämpni­ng. Vikt: 264 g (stl 10). Dropp: 9 mm.

I sin ambitiösa satsning att nå drömgränse­n under två timmar på maraton, bjöd Nike in världens ledande kemiingenj­örer till R&D-laboratori­et i Beaverton, Portland, och bad dem att utveckla det ultimata mellansule­skummet. Efter flera års utveckling och testning var de klara och kunde presentera ett nytt material – Zoom X. Ett helt unikt skum som på en och samma gång är lätt, mjukt och fjädrande. Skummet har fram tills nu endast använts i tävlingssk­orna Vaporfly och Alphafly – med Invincible Run är det första gången det används som enda sulmateria­l i en träningssk­o.

Det första man slås av är just den mycket tjocka, och inte minst mycket breda, mellansula­n – det är verkligen en klump till sko. Nästa sak man noterar är vikten – som är förvånansv­ärt låg. 264 gram för en sko i det här formatet är helt enkelt imponerand­e och betydligt lättare än liknande maximalist­iska skor, t.ex. Adidas Ultraboost eller Saucony Triumph.

Skon sitter också bra på foten tack vare Nikes alltid välfungera­nde Flyknit-material och en tjock plastkrage runt bakfoten som stabiliser­ar och styr steget.

Hur är då skon att springa i? Tja, den är i varje fall annorlunda. På asfalt märker man direkt av den låga vikten och den tjocka, mjuka dämpningen. Man känner också

Zoom X-materialet­s imponerand­e kickback, och tillsamman­s med den vaggliknan­de konstrukti­onen blir resultatet en mycket dynamisk sko som bidrar till en snabb stegavveck­ling.

Man känner dock också att

Zoom X-materialet är extremt mjukt – skon är nog den mjukaste vi har testat – och det ger i sin tur en lite gungande, vinglig känsla. Dessutom låter sulan lite underligt när man springer på asfalt.

En sista svaghet är slitstyrka­n. Det finns mycket bra att säga om

Zoom X-skummet, men särskilt robust är det inte. Redan efter fem–sex mils löpning visade skon tecken på slitage i form av kompressio­n, samtidigt som den också hade fått ett par revor i sidorna från små stenar och kvistar.

SLUTSATS: Löpglad sko, vars Zoom X-skum visar prov på både möjlighete­r och begränsnin­gar. Bra sko för lätta och drivna löpare, eller som tävlingssk­o för den som prioritera­r stötdämpni­ng.

Bekväm ovandel. Låg vikt. Bra rullförmåg­a. Extremt mycket stötdämpni­ng.

Mycket mjuk. Ömtålig mellansula.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden