Aktiv Träning (Sweden)

Sex frågor till experten: Fotterapeu­ten

-

Vad bör jag tänka på när jag ska köpa nya skor?

Vi köper ofta skor på känsla snarare än med förnuftet, vilket kan vara tufft för fötterna. Kolla att skorna passar ordentligt innan du köper dem. Du kan till exempel använda checklista­n nedan:

1. Ta ut sulan ur skon.

2. Ställ dig på sulan och kolla att foten håller sig innanför sulan hela vägen runt – både på längden och bredden.

3. Lägg tillbaka sulan i skon och ta den på dig. Vicka med tårna för att kolla att de kan röra sig lite upp och ned.

Ska jag träna mina fötter?

Dina fötter behöver motion precis som resten av din kropp. Vi vet dock att fotövninga­r sällan är det som står överst på listan i en hektisk vardag, så om du ska bara ska göra en sak så investera i en liten träningsbo­ll med piggar som du kan rulla foten på. Det bidrar till att hålla foten spänstig och du kan använda bollen medan du gör något annat. Du kan till exempel ha den under skrivborde­t på jobbet.

Kan en fotterapeu­t upptäcka ”dolda” sjukdomar?

Dina fötter kan skvallra om sjukdomar som du kanske inte ens visste om. Det kan t.ex. vara att du har en svag puls i foten som kan vara en indikation på åderförfet­tning, eller att fötterna visar tecken på reumatism som du ännu inte har upptäckt. Det kan en fotterapeu­t dock ofta upptäcka då denne undersöker foten.

Vad ska jag undvika om jag vill ha friska fötter?

Det värsta du kan utsätta fötterna för är en fotfil. När du gnider på foten med en fil uppstår nämligen värmefrikt­ion, vilket kroppen misstolkar och svarar med att bilda ännu mer hård hud, vilket gör att det plötsligt står 2–0 till den hårda huden. Använd istället en vanlig kökssvamp och skrubba fötterna med den när du står i duschen.

Kan värk i andra delar av kroppen komma från fötterna?

Om du har ont i rygg, höfter eller knän utan att veta varför kan det vara bra att se över dina fötter. Ja, dina fötter! Hur du sätter ned dem mot marken påverkar hela din kropp. Har du stela leder i fötterna är risken stor att du kompensera­r genom att gå på fel sätt, vilket i sin tur kan leda till värk i en helt annan kroppsdel.

Går det att förutsäga vilka fotbesvär man riskerar att få senare i livet?

Ta en titt på dina föräldrars fötter om du vill se vilka problem du ska vara uppmärksam på så att du kan förebygga dem. Vi ärver ofta vårt sätt att gå samt vår fotställni­ng och olika skavanker från våra föräldrar. Om du har nageltrång, hallux valgus eller artros i ditt släktträd, så kan du mycket väl ha samma typ av besvär – eller få dem senare.

Expert: Ann Dorde Andersen är auktoriser­ad fotterapeu­t och driver en egen klinik.

 ?? ?? Dina fötter ska bära dig genom livet, så det är värt att ta hand om dem ordentligt.
Dina fötter ska bära dig genom livet, så det är värt att ta hand om dem ordentligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden