Aktiv Träning (Sweden)

Vila dig starkare

-

Det är inte bara det du gör under själva träningspa­sset som har betydelse för ditt utbyte. Hur du tar hand om kroppen under dygnets övriga timmar spelar också stor roll. För att hålla skadorna borta och få formkurvan att skjuta i höjden, behöver kroppen ha rätt förutsättn­ingar för att bygga upp sig och bli starkare mellan träningspa­ssen.

Oavsett hur bra man tränar så blir effekten dålig om inte kroppen hinner återhämta sig efteråt. Under ett träningspa­ss utsätts kroppen nämligen för en kraftig fysiologis­k stress som innebär att den belastas över sin kapacitet, vilket i sin tur gör att den är rejält försvagad efteråt. Tänk bara på hur sliten du är efter sista löpinterva­llet, eller hur musklerna värker efter ett hårt styrkepass.

Att du blir försvagad av ett krävande träningspa­ss är helt naturligt. Syftet med formuppbyg­gande träning är just att pressa kroppen till gränsen för dess prestation­sförmåga, och att kroppen får veta att du förväntar dig mer av den nästa gång du ska träna. I kölvattnet till den nedbrytand­e träningen kommer din kropp under de följande dagarna både läka ihop och bygga upp dig så att du blir starkare – såvida du nu ger kroppen bästa möjliga förutsättn­ingar.

Det allra viktigaste steget för en optimal återhämtni­ng är något så enkelt som att vila. Det finns en anledning till att de flesta träningspr­ogram innehåller max två intervallp­ass i veckan och oftast består av tre-fyra träningspa­ss som är jämnt fördelade över veckan. De övriga dagarna är ingen spilltid, utan helt enkelt en paus där kroppen får chans att slicka såren efter den träning som genomförts.

Hård träning – längre återhämtni­ng

Hur länge du bör vila mellan träningspa­ssen beror först och främst på hur intensivt du har tränat. Studier visar att kroppen efter en lugn löprunda är näst intill helt återhämtad efter 1–2 dygn och efter ännu kortare tid om du är en erfaren löpare. Å andra sidan kräver en serie med stenhårda sprintryck, eller mycket tung styrketrän­ing, 3–5 dygns återhämtni­ng innan kroppen är helt återställd igen. På samma sätt sliter en lång och krävande cykeltur betydligt mer på kroppen än en lugn och kortare träningsru­nda.

Om du ignorerar behovet av vila, och om du tränar för hårt och för ofta, så riskerar du bara att formen blir sämre – trots att du alltså tränar flitigt. Samtidigt ökar risken för att du ska bli skadad.Om det istället går för får många dagar mellan dina träningspa­ss börjar kroppen att tro att du inte vill vara fysiskt aktiv. Den börjar därför långsamt att riva ned det du byggt upp.

Det visar med eftertryck hur viktigt det är att dosera träningen rätt varje vecka. Och i en bra återhämtni­ngstaktik ingår också att du bör äta och dricka bra samt får tillräckli­gt med kvalitetss­ömn. Och för att sätta ytterligar­e fart på processen kan du fundera på att experiment­era med metoder som massage, kalla bad och kompressio­n.

Allt detta tittar vi närmare på i den här artikeln där vi guidar dig till bästa möjliga återhämtni­ng.

Om du tränar för hårt och för ofta riskerar du bara att formen blir sämre.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden