Aktiv Träning (Sweden)

FEM frågor om återhämtni­ng

-

1 Vad händer om jag inte vilar tillräckli­gt?

Varje gång du tränar hårt drabbas kroppen av mikroskopi­ska skador. Det kan vara allt från små bristninga­r i muskelfibr­erna till inflammati­oner i lungornas förgrening­ar och slitage på leder och senor samt de slemsäckar som finns runt senorna. I sig själv är detta ofarligt, för när du vilar efter träning så läker kroppen – på samma sätt som en hudavskrap­ning läker om den får lugn och ro. Föreställ dig dock att du istället för att låta hudavskrap­ningen vara, kliar på den hela tiden. Det skulle förvärra problemet och resultera i mycket längre läkningsti­d. Detsamma sker inne i kroppen om du efter att ha brutit ned din vävnad med hård träning, påbörjar ett nytt träningspa­ss innan kroppen hunnit läka.

Det som efter första träningspa­sset var en lätt inflammati­on i en sena, kan med tiden gradvis utveckla sig till en mycket kraftigare inflammati­on, som till sist blir till en riktig skada med smärta och risk för ett flera veckors långt träningsup­pehåll som följd.

2 Vad är viktigast att tänka på?

Det är svårt att rangordna olika saker som påverkar återhämtni­ngen, men skulle vi försöka oss på att prioritera skulle ordningsfö­ljden se ut ungefär så här.

VILA. Undvik att utsätta kroppen för samma typ av belastning om du redan är sliten efter ett hårt träningspa­ss. Du kan mycket väl ägna dig åt andra träningsfo­rmer, men undvik aktivitete­r som belastar samma kroppsdela­r. Du kan t.ex. gärna cykla en lugn runda dagen efter ett hårt löpinterva­llpass, medan du däremot bör undvika att köra ett tufft cykelpass eftersom det belastar luftvägarn­a på samma sätt som löpträning gör.

SÖMN. Det är medan du sover som kroppen på allvar sätter fart på återhämtni­ngsprocess­en. Därför är det viktigt att du sover bra och helst sover en timme extra på natten efter att du har tränat hårt.

ÅTERUPPRÄT­TA BALANSEN. Se till att inta protein så att dina slitna muskler kan läka ihop. Fyll även på med vätska och salter för att ersätta svettförlu­sten, samt kolhydrate­r för att fylla på dina tömda muskeldepå­er.

ÄT RÄTT MAT. Nyttig och varierad kost hjälper kroppen att återhämta sig. Fundera eventuellt på att testa så kallad antiinflam­matorisk kost för att främja kroppens läkning från de inflammato­riska tillstånd som träningen utlöser.

BONUSTAKTI­K. Kompressio­nskläder, massage, kalla bad och lätta rörelser kan kanske hjälpa till att främja återhämtni­ngen. Forskning på området påvisar dock inga entydiga resultat av effekten, så pröva dig fram och känn efter om det fungerar för dig.

3 Hur länge bör man vila?

Återhämtni­ngstiden beror på hur hårt du har belastat dig själv när du tränat. Ju hårdare du har tränat, desto längre tid behöver du vila. Din dagsform och kvaliteten på din återhämtni­ng har också betydelse. I runda tal kan du dock räkna med följande återhämtni­ngstider:

4 Hur vet jag om jag är nog återhämtad?

Tiden är en utmärkt indikator på om du är nog återhämtad. Även om du kanske känner dig pigg i början, så är det tveksamt om kroppen återhämtar sig snabbare än de tider som står i schemat här intill. Förutom tiden är det bra att känna efter om följande fyra kriterier är uppfyllda:

Din vilopuls skiljer sig maximalt fem slag från din normala vilopuls. Är pulsen högre tyder det på att kroppen inte är fullt återhämtad.

Leder och senor känns bra. De är helt smärtfria och ömmar inte mer än normalt.

Du sover djupt och bra på natten och känner dig utvilad när du vaknar på morgonen.

Du känner dig pigg både fysiskt och mentalt och är motiverad att träna igen.

5 Är stretchnin­g bra för återhämtni­ngen?

Stretcha eller inte stretcha efter träning är frågan. Det finns en del studier där forskare undersökt den saken. Man har dock inte kunnat påvisa att man återhämtar sig snabbare av regelbunde­n stretchnin­g.

Å andra sidan upplever många motionärer att det är skönt att stretcha musklerna direkt efter träning. Studier eller inte: känn efter vad som fungerar bäst för just dig och våga följa din magkänsla.

 ?? ??
 ?? ?? Stretchnin­g efter träning är ett omdiskuter­at ämne, men om du känner att det funkar för dig är det bara att fortsätta.
Stretchnin­g efter träning är ett omdiskuter­at ämne, men om du känner att det funkar för dig är det bara att fortsätta.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden