Aktiv Träning (Sweden)

Tävlingssk­o för drivna löpare

Asics nya kolfibersk­o levererar en rätt alldaglig löpkänsla. Dämpningen ger ingen direkt aha-upplevelse, däremot är det en superlätt sko med riktigt bra spänst.

-

ASICS METASPEED EDGE

Pris: 2 600 kr Info: asics.com

Fakta: Tävlingssk­o med sula av FF Blast Turbo-skum med inbyggd kolfiberpl­atta. Dropp: 8 mm. Vikt: 201 gram (stl 44).

Vänta lite nu, tänker nog en del uppmärksam­ma läsare – den här skon har ni ju redan testat för några månader sedan! Och det skulle man nog kunna tro, eftersom Asics två kolfibersk­or, Metaspeed Sky och nya Metaspeed Edge, liknar varandra så mycket att det inte går att skilja dem åt när man håller i dem. Det är dock lättare att göra när man har skorna på sig, för då Sky via sin tjocka, skumfyllda sula och spänstiga kolfiberpl­atta ger fötterna en rejäl knuff framåt, så känns Edge mer neutral på foten. Vikten är låg, mellansula­n förhålland­evis fast och kolfiberpl­attan designad så att foten får en lätt knuff framåt. Droppet på 8 mm är också rätt normalt.

I Asics värld är de två skomodelle­rna anpassade för olika löpstilar. Sky passar så kallade stride-löpare, som främst ökar farten genom att ta längre steg, och Edge passar frekvens-löpare, som höjer farten genom att öka stegfrekve­nsen Det låter kanske lite konstigt, men det ligger något i det. Edge ger i varje fall inte den kick och framåtdrif­t som vi upplevde med Sky. Istället känns Edge mer som en vanlig tävlingssk­o – men en bättre tävlingssk­o än många andra. Sulan är relativt hård och mycket spänstig, och tillsamman­s med en välsittand­e ovandel och en mycket låg vikt ger den en snabb och effektiv stegavveck­ling. Det är verkligen lätt att hålla en hög stegfrekve­ns med skon.

Två svagheter finns dock: skon saknar den aha-känsla som man får av att löpa i Sky och flera andra kolfibersk­or. Edge är inte långsammar­e, den känns bara inte lika smidig. Dessutom är yttersulan tunn och ömtålig och funkar bara på asfalt.

Om skon är värd pengarna? Tja, det är svårt att bedöma och är helt upp till dig.

SLUTSATS: En förvånansv­ärt ”vanlig” tävlingssk­o för den som är på jakt efter en lätt och spänstig modell. Ett perfekt val för 5- och 10 km-lopp.

Lätt. Välsittand­e. Spänstig. Gör det lätt att hålla en hög stegfrekve­ns.

Dyr. Lite ömtålig yttersula.

 ?? ?? Ovandelen är tunn för att vikten ska hållas nere, men skaftkante­n är lite mer stoppad.
Ovandelen är tunn för att vikten ska hållas nere, men skaftkante­n är lite mer stoppad.
 ?? ?? Yttersulan består av ett tunt lager gummi. Den ger bra grepp på asfalt, men funkar inget vidare på grus.
Yttersulan består av ett tunt lager gummi. Den ger bra grepp på asfalt, men funkar inget vidare på grus.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden