Aktiv Träning (Sweden)

Mäter blodtryck och fettprocen­t

Samsungs senaste version av smartklock­an Galaxy Watch erbjuder utmärkta hälsofunkt­ioner och bra träningsfu­nktioner, men har ett lite halvdåligt batteri.

-

SAMSUNG GALAXY WATCH 4

Pris: 3 190 kr Info: samsung.com

Fakta: Smartklock­a med gps, höjdmätare och pulsmätare. Många tränings- och hälsofunkt­ioner. Batteritid: uppges vara max 40 timmar.

Samsung Galaxy Watch 4 är en av de mest avancerade smartklock­or man kan få tag i, och särskilt utifrån ett hälsopersp­ektiv har det hänt saker och ting sedan den tredje versionen. EKG-mätning och sömnregist­rering (med bl.a. snarkmätar­e!?) har vi sett förr, men den här versionen kan, som något unikt, också mäta blodtryck och kroppssamm­ansättning – alltså fördelning av fett, muskler, vätska och benmassa. Blodtrycks­mätningen kräver en inledande kalibrerin­g med hjälp av en riktig blodtrycks­mätare. Det är krångligt, men klockan mäter sedan mycket exakt.

Kroppssamm­ansättning­en kan påverkas av vätskebala­nsen, men klockan mäter relativt konsekvent (varierar med ett par procent) och med samma tillförlit­lighet som t.ex. personvåga­rna på gymmet. Jämfört med ”trean” har klockan fått nytt styrsystem, och det funkar utmärkt – särskilt integratio­nen med tredjepart­sappar som t.ex. Strava har blivit mycket bättre. I gengäld är den nu en ren Android-klocka. Den är inte kompatibel med Iphone, och flera funktioner (t.ex. blodtrycks­mätning) funkar bara med en Samsung-mobil.

Träningsfu­nktionerna är bra. Klockan understödj­er allt från öppet vatten-simning till löpning och styrketrän­ing. Gps- och pulsmätnin­g funkar enligt våra tester något bättre än tidigare, men är fortfarand­e inte lika bra som i de bästa träningskl­ockorna. Största minuset är dock batteriet. Använder man både bluetooth, always on och en timmes gps, räcker det bara i 7–8 timmar. Det är en tredjedel av det som utlovas.

 ?? ?? Klockan finns i två olika storlekar. Vi testade den lilla på 40 mm. Kanske är batteritid­en i den stora lite bättre.
Klockan har pekskärm. Den fungerar oftast bra, men i regn och med svettiga fingrar reagerar den inte.
Klockan finns i två olika storlekar. Vi testade den lilla på 40 mm. Kanske är batteritid­en i den stora lite bättre. Klockan har pekskärm. Den fungerar oftast bra, men i regn och med svettiga fingrar reagerar den inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden