Aktiv Träning (Sweden)

Sex frågor till stressexpe­rten

-

Kan jag göra min vardag mindre stressig?

Var realistisk i din planering. Om du planerar in för många saker varje dag blir du bara besviken när du inte lyckas göra allt. Jämför din dag med en tallrik mat. Om du lägger på för mycket på tallriken mår du dåligt. Därför är det viktigt att du prioritera­r innehållet och inte överfyller den. Om du plötsligt ser något på buffén som du hellre vill ha måste du således ta bort något annat.

Hur ska jag prioritera mellan veckans alla göromål?

Lägg din tid på det som betyder något för dig, och skippa allt annat. Du tänker kanske att det låter orealistis­kt och att moster Anna säkert skulle bli ledsen om du skippar hennes födelsedag. Men det kan vara en bra övning att tänka på vad som egentligen gör dig mest glad och ger dig ork och energi. Om det är att springa en runda i skogen så prioritera det högt.

Hur undgår man att stressa på jobbet?

Ta 10 minuters paus varje timme som du är på jobbet. Många kämpar på för att hinna med så mycket som möjligt, men våra hjärnor klarar helt enkelt inte av att arbeta nonstop. Det är också lätt att bli ineffektiv om man aldrig får vila från uppgiftern­a, så gå ut och ta en kopp kaffe och andas lite frisk luft.

Hur laddar man upp optimalt inför en ny vecka?

Bokade saker både lördag och söndag är kanske lite för mycket. Om du har fullt upp i vardagen kan det vara bra att ägna antingen lördag eller söndag åt avkoppling. Om man försöker hinna med precis allt blir man snabbt utmattad, och även om en dag utan planer kan verka bortkastad, är det kanske just det som gör att du känner dig utvilad och redo för veckan som kommer.

Vad behöver man bli bättre på för att undgå stress?

Ställer du rimliga krav på dig själv, eller har du svårt att leva upp till dina egna förväntnin­gar på hur bra partner, medarbetar­e eller förälder du ska vara? Många blir stressade för att de pressar sig själva för hårt och går runt med en konstant rädsla för att de inte ska räcka till. Tänk igenom om det är rimligt att du måste prestera på topp över hela linjen och om du har samma förväntnin­gar på andra människor. Ingen lär märka om du drar ned lite på dina egna ambitioner.

Vem ska man ta hjälp av om man känner sig stressad?

Säg det högt om du inte mår bra. Det blir inte bättre av att du håller det inom dig – tvärtom. Andra kan hjälpa dig att se lösningar du inte själv ser och du kommer sannolikt känna lättnad över att du äntligen öppnat upp dig och satt ord på dina känslor. Kanske behöver du prata med en psykolog, men börja med att anförtro dig åt en riktigt god vän.

 ?? ?? Öva dig på att vara i nuet istället för att hela tiden tänka på vad du ska hinna med i morgon eller nästa vecka. Mindfulnes­s är en användbar metod.
Öva dig på att vara i nuet istället för att hela tiden tänka på vad du ska hinna med i morgon eller nästa vecka. Mindfulnes­s är en användbar metod.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden