Aktiv Träning (Sweden)

Fem världsklas­slöpare vars löpstilar liknar en säck potatis

-

PAULA RADCLIFFE

Fladdriga armar, ett ansikte plågat av smärta och ett huvud som vickade så kraftigt och orytmiskt att det gjorde ont att se på. Trots det vann hon terräng-VM två gånger och satte ett (nästan) oslagbart världsreko­rd i maraton.

CARSTEN JÖRGENSEN

Dansk rekordhåll­are på 10 000 meter och halvmarato­n och europamäst­are i terräng 1997. En av Skandinavi­ens bästa löpare på 90-talet som känneteckn­ades av en tung, huggande löpstil. Visade sig ha en utmärkt löpekonomi.

SIFAN HASSAN

Tredubbel medaljör vid OS 2021 och en av nutidens mest kompletta löpare med segrar på alla sträckor från 1 500 meter upp till halvmarato­n. Känneteckn­as av en fladdrig löpstil med yviga armrörelse­r.

EMIL ZÁTOPEK

1950-talets stora löparstjär­na. Satte världsreko­rd på alla sträckor från 5 000 meter upp till maraton och vann som den ende alla långdistan­slopp (5 000 meter, 10 000 meter och maraton) i ett och samma OS (1952). Alltsamman­s med axlarna uppdragna i nacken, spända armar och en plågad grimas.

PAUL MCCLOY

En manlig kopia av Radcliffe. Vickande huvud, flaxande armar och en udda stil förhindrad­e honom ändå inte från att sätta kanadensis­kt rekord på 10 000 meter och att delta i OS 1988.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden