Aktiv Träning (Sweden)

Regler för en bra stil, du inte bör följa

Det finns många etablerade ”sanningar” för hur man löper på rätt sätt. De flesta håller dock inte.

-

LÖP MED 180 STEG I MINUTEN

Fel

Stegfrekve­nsen är mycket individuel­l och beror mycket på din längd och tempot du löper i. Mycket tyder dock på att en lite högre frekvens ger ett mer energiekon­omiskt löpsteg och även avlastar knän och höfter – särskilt hos nya löpare. Men 180 är alltså INGEN magisk siffra.

LUTA DIG FRAMÅT

Fel

Om det inte är naturligt för dig att luta dig framåt, så undvik det. En ny studie visar att om du lutar dig för mycket framåt, så belastar du benen mer och tar kortare och mindre effektiva steg. Att luta sig lite framåt är dock naturligt för de flesta.

LANDA PÅ FRAMFOTEN

Fel

Det finns inget som säger att framfotslö­pning ger färre skador eller snabbare löptider. Tvärtom. För de flesta är en naturlig, snabb hällöpning, då man sätter ned hälen i marken och rullar fram på tå, effektivas­t. En studie visar också att 70 procent av alla elitlöpare landar på hälen. Bara tre procent är framfotslö­pare.

UNDVIK LÅNGA STEG

Delvis rätt

Långa steg, då foten sätts ned mot marken framför kroppen, ökar belastning­en på knän och underben och är sällan effektivt. En hög frekvens leder ofta till kortare steg och att foten sätts ned i marken närmare under kroppens tyngdpunkt. Långa steg är ett vanligt nybörjarmi­sstag.

HÅLL HUVUDET STILLA

Rätt – om det nu är möjligt Vickar ditt huvud helt naturligt när du löper, så låt det vicka. Det kan vara effektivt.

BÖJ ARMBÅGARNA TILL 90 GRADER

Fel

Det finns inget bevis för att ett visst sätt att röra armarna på skulle vara det mest effektiva. Tvärtom leder en påtvingad förändring av armpendlin­gen till sämre löpekonomi. Pröva dock att slappna av i händer och axlar – det känns behagligt för de flesta.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden