Aktiv Träning (Sweden)

Kan jag träna styrka och kondition samma dag?

Finns det risk att effekten av min styrketrän­ing blir sämre om jag tränar kondition på löpband eller i roddmaskin samma dag som jag styrketrän­ar?

-

SVAR: Det är inte skadligt att styrketrän­a och konditions­träna samma dag, men om du har nytta av det beror mycket på vilket mål du har med träningen. Tränar du bara för att hålla kroppen frisk och stark, finns det inget som hindrar att du tränar bägge delarna under samma pass. Detsamma gäller om du till exempel vill öka din energiförb­rukning när du tränar.

Om ditt mål med träningen däremot är att bli så stor och muskulös som möjligt, blir det en annan sak. Flera studier pekar nämligen på att konditions­träning i samband med styrketrän­ing inverkar hämmande på styrkan och muskeltill­växten, särskilt hos erfarna styrkemoti­onärer. I en perfekt värld är det därför bäst att separera de två träningsfo­rmerna med en lång paus. Kanske kan du styrketrän­a på morgonen och löpträna på kvällen – eller ännu bättre: träna på olika dagar. Om du inte har den möjlighete­n finns det några saker du bör tänka lite extra på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden