Aktiv Träning (Sweden)

Sex frågor till vandringse­xperten

-

? Hur kommer jag igång och vandrar?

Var realistisk och välj en utmaning som känns rimlig. Väljer du en allt för svår vandringst­ur blir det inte särskilt roligt. Det är få som orkar vandra 20 kilometer på sin allra första vandringst­ur. Börja med 8–10 kilometer och öka sedan gradvis distansen. Det är tillfredss­tällande att sätta högre och högre mål – och sedan lyckas uppnå dem.

? Vilken utrustning behöver jag för att vandra?

Innan du köper en massa dyr utrustning, så ta en vända i din egen garderob och tänk efter om du inte redan har en massa saker som kan funka. Allt du behöver för att komma igång är ett par bra skor med grova sulor, en vind- och vattentät jacka, regnbyxor och en liten ryggsäck att ha förnödenhe­ter i. Nästa steg är att investera i ett par vandringsk­ängor, sköna strumpor och ett par vindtäta och snabbtorka­nde byxor.

Lis Nielsen var tidigare president för den europeiska vandringso­rganisatio­n European Ramblers Associatio­n och har skrivit flera vandringsb­öcker. ? Hur hittar jag de bästa vandringsl­ederna?

Vill du vara säker på att få en härlig vandringst­ur, så välj en vandringsl­ed som är certifiera­d av European Ramblers Associatio­n. På så sätt kan du nämligen vara säker på att det finns tydliga markeringa­r, varierande terräng och möjlighete­r till bra upplevelse­r längs vägen. Du hittar certifiera­de leder på: era-ewv-ferp.org.

Detta bör du ha med i ryggsäcken: laddad mobil, förstahjäl­pen-prylar, regnkläder, multikniv, lite mat och dryck, toalettpap­per, soppåse, solkräm/ myggolja och lite kontanter.

? Vad bör man tänka på när det gäller säkerheten?

När du ger dig ut och vandrar är det viktigt att du berättar för andra var du ska gå, vilken led du ska följa och när du förväntas vara tillbaka. Vandra inte ensam i öde områden. Om du ändå gör det bör du se till att synas bra genom att bära färgglada kläder och hålla dig till markerade leder.

? Behöver man tänka på något särskilt när det är kallt ute?

Även om det är kallt ute får du inte glömma bort att dricka. Det har många annars en tendens att glömma. Men risken för uttorkning är lika stor i kallt som varmt väder. I kyla gäller det dessutom att ha en flexibel klädsel, så att du kan hålla dig varm både när du rör på dig och när du tar pauser. Tänk också på att batterier laddar ur snabbare i kyla.

? Vad gör man om vädret är dåligt?

Det finns inget dåligt vandringsv­äder. Det är bara en fråga om att använda rätt utrustning. Ta alltid reda på om området har några speciella väderfenom­en som korta, häftiga regnbyar eller om det finns platser där det ofta blåser hårt. Det är bättre att vara förberedd än att bli överraskad. Följ väderprogn­osen och håll koll på himlen. I bergsområd­en och längs kuster kan vädret slå om snabbt, och det kan därför bli nödvändigt att söka skydd eller byta kläder.

Utkommer

VÄRSTINGÖV­NING

När temperatur­en sjunker så är det dags att höja värmen i din matlagning. Vi inspirerar dig att göra det med åtta läckra rätter som vi har hämtat från Mellanöste­rns kök.

 ?? ?? Det är roligt att vandra tillsamman­s med andra. Men se till att ni har koll på varandras erfarenhet, fysik och förväntnin­gar.
Det är roligt att vandra tillsamman­s med andra. Men se till att ni har koll på varandras erfarenhet, fysik och förväntnin­gar.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden