Aktiv Träning (Sweden)

Tips: Så blir du bättre på att göra knäböj

-

GÅ DJUPT NED

Många går inte tillräckli­gt djupt ned när de gör knäböj och går därför miste om en del av effekten. När du ska lära dig att göra knäböj och gå djupt ned med skivstång på nacken, kan det vara bra att använda en bänk eller en låda som är olika höga. Övningen utförs i ett squatstati­v, där du placerar bänken/lådan bakom dig. Sjunk ned tills rumpan nuddar lådan och återgå till upprätt position. Träna i denna position tills rörelsen blir perfekt. Använd sedan en lägre bänk/ låda, så att du gradvis lär dig att sjunka djupare ned.

TRÄNA OFTA

Om du vill bli bra på att göra knäböj så gäller det framför allt att göra många knäböj. För precis som med allt annat gäller att övning ger färdighet. Försök att träna knäböj två gånger i veckan.

FINPUTSA TEKNIKEN

Det kan mycket väl löna sig att finslipa tekniken vid knäböj. Du bör sikta på att skivstånge­n ska röra sig i en rak bana nerifrån och upp sett från sidan, så att stången befinner sig över mitten av fötterna under hela lyftet. På så sätt kan du lyfta så mycket vikt som möjligt. Det är bra om en träningsko­mpis filmar dig. Man blir ofta förvånad över att se resultatet, eftersom rörelserna inte alltid utförs så som man tänkt sig. Du kan bl.a. jobba med:

Hur stort avstånd du har mellan fötterna. Om du har svårt att gå djupt ned, så pröva eventuellt att öka avståndet mellan fötterna lite.

Hur lågt eller högt skivstånge­n ligger på nacken. Vad händer med din teknik om du flyttar stången ett par centimeter längre ned?

Hur du startar rörelsen. Med knäna fram eller med höfterna bak – eller med höften och knäna samtidigt.

VÄXLA TEMPO

Genom att göra dina knäböj i ett lägre tempo ibland (och samtidigt med en lättare vikt) kan du lättare jobba med enskilda detaljer i tekniken. Du får mer tid att känna efter om du t.ex. fördelar kroppstyng­den på hela foten, om skivstånge­n rör sig i en rak bana osv. Lägg cirka fem sekunder på att gå ned och lika mycket tid på att komma upp igen.

VÄLJ BRA ASSISTANSÖ­VNINGAR

Andra övningar som du har med i ditt program kan också bidra till att du ökar styrkan och prestation­sförmågan när du gör knäböj. Du kan t.ex. använda utfall som stöd till knäböj under en period för att uppnå ökad rörlighet i höfter och fotleder, och du kan göra övningar för baklåren, rumpan och ländryggen, t.ex:

 ?? ??
 ?? ?? Inte förrän du kan gå riktigt djupt ned utan att ta hjälp av t.ex. en låda för att hålla ryggen rak, kan du öka belastning­en.
Inte förrän du kan gå riktigt djupt ned utan att ta hjälp av t.ex. en låda för att hålla ryggen rak, kan du öka belastning­en.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden