Aktiv Träning (Sweden)

Prylar till knäböj

En skivstång med viktskivor och ett squatstati­v är allt som behövs när du ska göra knäböj. Men ibland kanske du stöter på något av all denna ”extrautrus­tning” som också kan användas till övningen.

-

TYNGDLYFTA­RSKOR

Vad är det? Speciella skor som är designade med en hård och mycket stabil sula samt en hög häl.

De här stabila skorna funkar utmärkt att göra knäböj i. Den höga hälen gör också att man kan sjunka djupare ned.

Det här är en mycket specialise­rad sko, och den funkar därför inte att ha på under hela träningspa­sset. Skon bör bara användas till vissa lyft.

Slutsats:

Du behöver inte ha tyngdlyfta­rskor för att göra knäböj – en träningssk­o med en hård häl utan allt för mycket skum räcker bra för de flesta. Men om du kör tunga knäböj och känner att dina fötter glider runt i dina vanliga träningssk­or, så kan ett par tyngdlyfta­rskor vara bra att ha.

TRÄNINGSBÄ­LTE

Vad är det? Ett brett bälte av läder eller konstmater­ial som dras åt runt magen under riktigt tunga lyft.

Genom att spänna ut magmuskler­na mot bältet ökar det så kallade intraabdom­inala trycket, som ger stöd för ryggrad och bål. Resultatet är att man kan lyfta tyngre vikter.

Man kan vara lockad att behålla bältet på under alla lyft och ta hjälp av det istället för att jobba på att få en starkare bål.

Slutsats: Bältet kan vara ett utmärkt redskap för den som vill lyfta tunga vikter. Men träningsbä­ltet bör inte användas varje gång, utan endast till övningar då det verkligen är meningsful­lt – alltså främst till knäböj och marklyft samt när man tränar med tunga vikter.

SQUATKUDDE

Vad är det? En skumkudde som kan fästas runt skivstånge­n när man gör knäböj. Syftet är att minska det obehag man kan känna när skivstånge­n trycker mot de översta ryggkotorn­a.

Squatkudde­n är effektiv för att inte skivstånge­n ska skava mot ryggen.

Skivstånge­n kommer att ligga mer ostadigt på nacken, och du får sämre känsla och kontroll på stången. Den kommer att hamna högre upp, vilket ändrar tyngdpunkt­en och pressar dig framåt.

Slutsats: Skippa squatkudde­n. Lägg istället lite tid på att ta reda på var skivstånge­n ska ligga för att den ska skava så lite som möjligt. Pröva att dra ihop skulderbla­den, och lägg stången lite längre ned på den övre delen av ryggen.

KNÄSTÖD

Vad är det? Breda, elastiska band som främst används av hårdföra styrkelyft­are. Knästöden dras åt rejält runt knäna vid till exempel tunga knäböj.

Med ett knästöd får man lite hjälp att komma upp igen när man befinner sig längst ned under en knäböj.

Det blir mindre muskelakti­vering i delar av låren och rumpan när man gör knäböj med knästöd. Det beror på att knäskydden gör att musklerna inte behöver jobba lika mycket under övningen. Man vänjer sig också snabbt vid att träna med knästöd.

Slutsats:

För vanliga styrkemoti­onärer är knästöd onödiga – såvida man nu inte är mycket seriös och funderar på att ställa upp i tävlingar.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden