Aktiv Träning (Sweden)

Superset – superträni­ng

I den här artikeln fokuserar vi främst på att mjölksyrat­ålighet och mental styrka är de största effekterna av superset-träning. Men det finns många andra fördelar med den tuffa träningsfo­rmen.

-

Bättre kondition

Pulsen stiger kraftigt när du kör superset, och särskilt den inledande accelerati­onen är något som gynnar hjärtats slagstyrka extra mycket. Därmed kan det pumpa ut mer blod och mer syre till de arbetande musklerna, och konditione­n förbättras markant.

Mer fart

Alla superset innehåller inslag av sprintträn­ing. Därmed höjer du din maxfart. Du förbättrar din tempo

tålighet, vilket innebär att ditt tempo på 5 eller 10 km plötsligt känns mer överkomlig­t.

Ökad styrka

Sprintträn­ing ger också ökad styrka och mer explosivit­et. Särskilt rumpa, baklår och vader blir starkare och löpsteget blir effektivar­e.

Bättre löpekonomi

Tempoväxli­ngar, sprintryck och högintensi­v träning är något av det bästa du kan göra för din löpekonomi, dvs. hur mycket energi du gör av med för att löpa i ett visst tempo. Superseten gör dig alltså till en mycket mer energieffe­ktiv löpare, som kan löpa mer bränslesnå­lt.

Bättre tempokänsl­a

Förmågan att känna av tempot och dosera det så att du varken löper för snabbt eller för långsamt är guld värd för att krafterna ska kunna disponeras rätt. Det lär du dig i hög grad eftersom du hela tiden får justera farten antingen upp eller ned under superseten.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden