Aktiv Träning (Sweden)

Trådlösa träningshö­rlurar

➼ Trådlösa träningshö­rlurar har utvecklats mycket de senaste åren. Vi har ställt två av de nyaste och mest avancerade modellerna mot varandra.

-

JABRA ELITE 7 ACTIVE

Fakta: Trådlösa hörlurar med aktiv brusreduce­ring (AC). Damm- och vattentäta (IP57). Max 8 timmars batteritid + 22 tim. extra i laddfodral. Pris: 2 000 kr Info: jabra.com

Jabra har i hög grad gått i bräschen för hur ett par äkta trådlösa träningshö­rlurar ska se ut och fungera. Och det mönstret fortsätter med Elite 7 Active. Det är ett par små, eleganta öronproppa­r som är enkla att hantera med hjälp av knapparna på sidorna. Det är helt klart att föredra istället för touchknapp­ar. Hörlurarna tål både vatten och damm, och sitter stadigt och bra tack vare ett nytt s.k. Shake Grip-material. Ljudet då? Ja, det brukar Jabra ha bra koll på, och det gäller också här. Men hur bra det blir beror på hur propparna sitter i öronen. Använder man fel silikonpro­ppar, eller om man inte trycker in dem ordentligt i örat, försvinner ljudet i dem.

Både Jabra och JBL använder sig av aktiv brusreduce­ring, och Jabras lösning är lite bättre. Detsamma gäller mikrofonen, som funkar bra även i vindbrus. Jabras app ser också rätt cool ut med EQ, justerbar AC och formtest. I praktiken är det dock mest en gimmick.

JBL FLOW PRO

Fakta: Trådlösa hörlurar med aktiv brusreduce­ring (AC). Damm- och vattentäta (IP68). Max 10 timmars batteritid + 20 tim. extra i laddfodral. Pris: 1 800 kr Info: jbl.com

JBL:s hörlurar påminner starkt om Jabras modell: robust, träningsan­passad, bra passform och bra ljud. Men här är helhetsint­rycket lite mer rough. JBL:s hörlurar och laddfodral är större och av en mer gedigen kvalitet. Öronproppa­rna är helt vattentäta och kan utan problem användas i duschen. JBL använder sig inte av något material liknande Shake Grip, utan har istället försett öronsnäcko­rna med små krokar – Powerfins – som hakar i vid örat och ger en bra passform. De sitter stadigt och bra i örat, men är också svårare att lirka på plats och de känns också mer än Jabras öronsnäcko­r som är tunnare och lättare.

Ljudet är bra och det behövs inte lika mycket justering av öronsnäcka­n som Jabras hörlurar. Ljudet i JBL:s modell har inte heller samma djup och nyanser som Jabras, men får ändå klart godkänt. Navigering­en sker via touch på sidorna av propparna. Det är inte optimalt. Med handskar är det bökigt och i regn kan musiken plötsligt tystna.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden