Aktiv Träning (Sweden)

KALLA FAKTA

-

IMMUNFÖRSV­AR Du kan eventuellt stärka kroppens förmåga att stå emot infektione­r. Kallt vatten aktiverar ditt immunsyste­m och adrenalinn­ivån stiger. Brittisk forskning har dessutom visat att mängden antioxidan­ter i blodet ökar när man vinterbada­r.

HUMÖR Vinterbad stimulerar kroppens lyckohormo­ner serotonin, dopamin och endorfin. Därför kan ett kallt bad öka lyckokänsl­an och ge dig mer ork och energi – vilket de flesta behöver lite extra av nu under den kyliga och mörka tiden på året.

VIKTKONTRO­LL Kroppens så kallade bruna fett aktiveras i högre grad hos vinterbada­re, vilket bidrar till att kaloriförb­ränningen ökar. En högre aktivering av det bruna fettet tros kunna leda till en minskad risk för att utveckla metabolisk­a sjukdomar som typ 2-diabetes.

BLODKÄRL Vinterbad är en slags träning för dina blodkärl. Blodkärlen i fingrar, fötter, armar och ben drar ihop sig så att blodet strömmar till de inre organen. När du kommer upp ur vattnet öppnas blodkärlen igen, och du får en varm känsla i kroppen.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden