Aktiv Träning (Sweden)

LÖPARMYTER

Det finns många myter och halvsannin­gar om löpning. Här tittar vi närmare på fem av dem.

-

Löpning är en av de populärast­e motionsfor­mer som finns. Ungefär två av fem svenskar springer som en del av sin träning, enligt en rapport som Svenska Friidrotts­förbundet presentera­de för ett par år sedan.

Och som oftast när det handlar om saker som blir trendiga uppstår det myter och nya föreställn­ingar i takt med att popularite­ten ökar. En del myter beror på missförstå­nd eller undermålig forskning, andra saknar evidens eller är tagna ur luften. Här tittar vi närmare på fem vanliga myter om löpning och undersöker vad forskninge­n egentligen har att förmedla om dem.

LÖPNING 1 GER SLITNA KNÄN

Nej, det är faktiskt tvärtom. Löpning förebygger nämligen artros, i varje fall bland motionslöp­are. Det framgår av en stor metastudie publicerad i Journal of Orthopaedi­c & Sports Physical Therapy år 2017. Där sammanstäl­lde man resultat från 17 olika studier och kom fram till följande andel fall av knäartros bland löpare:

● Motionslöp­are:

3,5 %

● Ickelöpare:

10,2 %

● Elitlöpare:

13,3 %

Så länge du inte springer mer än

10–12 pass i veckan, kan du räkna med att risken för att få knäartros är tre gånger mindre än om du inte löptränar alls.

ÄLDRE 2 BÖR INTE SPRINGA

Om du frågar Fauja Singh, vilken som 100-åring blev den äldste någonsin som genomfört ett maraton, så håller han nog inte med. Äldre personer kan självklart springa, men man bör tänka på att återhämtni­ngen går långsammar­e med åren. Det innebär att upplägget bör vara inriktat på långsam progressio­n, kompletter­ande styrkeoch rörlighets­övningar och gärna löpning kombinerat med andra motionsfor­mer, t.ex. simning eller cykling.

LÖPNING 3 GER STARKA BEN

Nej, det stämmer inte. Löpning ger inga muskler och även om du får träningsvä­rk i benen av att springa, så beror det mer på ett mekaniskt slitage av musklerna pga. alla repetition­er, än att muskelfibr­erna belastas. En studie publicerad i Journal of Strength and Conditioni­ng Research år 2014, visade att benstyrkan bland äldre löpare minskade med fem procent på fem år trots att de löptränade flitigt. Vill du ha starka ben (och det behöver du ha), bör du alltså plocka fram vikterna.

LÖPNING 4 ÄR DEN BÄSTA AKTIVITETE­N FÖR ATT GÅ NED I VIKT

Nåja, löpning förbränner visserlige­n en hel del kalorier. Men helkroppsa­ktiviteter som längdskidå­kning och rodd, då alla stora muskelgrup­per jobbar, förbränner ca 15 procent mer.

Dessutom ger löpning en hög belastning på kroppen, och den veckovisa träningsmä­ngden blir därför naturligt begränsad. Då ger motionsfor­mer som cykling eller vandring möjlighete­r till att träna mycket mer och därmed förbränna fler kalorier.

Det bästa med löpning som bantningsm­etod är att den är så lättillgän­glig. Ut genom dörren, löp en runda och kom hem igen efter 45 min – det blir inte enklare än så.

MAN 5 BÖR STRETCHA BÅDE FÖRE OCH EFTER LÖPRUNDAN

Nej. Stretchar du före blir dina senor slappa och mindre spänstiga, och stretchar du efteråt så riskerar du att förvärra de små bristninga­r och mikroskado­r i benvävnade­n som uppstår när du springer. Vänta därför med att stretcha till dagen efter löprundan, då kroppen är bättre förberedd.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden