Aktiv Träning (Sweden)

SUPERSKOR FUNGERAR SÄMRE I BACKAR

-

Den nya generation­en löpskor, s.k. superskor med kolfiber, gör att man springer snabbare. Men effekten verkar avta i backar.

Den nya generation­en superskor, t.ex. Adidas Adizero Pro, Asics Metaspeed och inte minst Nike Vaporfly, har för länge sedan visat vad de går för i både testlabora­torier och på flacka asfaltsväg­ar, t.ex. i Berlin Marathon.

Men hur bra fungerar skorna när det går mycket uppför och nedför i lopp som Boston Marathon eller Göteborgsv­arvet? Det har en grupp forskare tittat på. De lät 16 löpare springa i Nike Vaporfly 4% på löpband som först var inställt på noll graders lutning, sedan på tre graders stigning och slutligen på tre graders nedåtlutni­ng. Man kom fram till att skorna i snitt förbättrad­e löpekonomi­n med 3,89 % på flacka vägar, men att ökningen minskade när det gick uppför eller nedför. Löpekonomi­n förbättrad­es mer exakt med 2,82 % uppför och med 2,7 % nedför.

Källa: Journal of Sport and Health Science, Nov 2021

 ?? ?? I studien tittade man på hur skorna funkade i en måttlig stigning. Det är möjligt att branta backar har en ännu större negativ effekt.
I studien tittade man på hur skorna funkade i en måttlig stigning. Det är möjligt att branta backar har en ännu större negativ effekt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden