Aktiv Träning (Sweden)

SMART KNEP GER MINDRE SALT

- Källa: New England Journal of Medicine

Det kan vara bra att välja salt med mindre natriumklo­rid, visar en ny studie.

roppen behöver salt, men inte alls i de mängder som de flesta konsumerar. De flesta svenskar får i sig för mycket salt, vilket kan leda till högt blodtryck och ökad risk för hjärt-kärlsjukdo­mar. Nu har forskarna kommit med ett tips för alla som inte kan undvara saltkaret.

Det handlar helt enkelt om att ersätta vanligt hushållssa­lt med natriumred­ucerat salt. Det fick 10 000 testperson­er göra under en period av knappt fem år, och det visade sig ha effekt. Antalet slaganfall, vilket ofta beror på åderförfet­tning eller högt blodtryck, visade sig minska med 13 procent bland dem som använde det speciella saltet. Medan vanligt bordssalt i stort sett bara består av natriumklo­rid, innehöll den reducerade varianten i studien 75 procent natriumklo­rid samt 25 procent kaliumklor­id, vilket är bättre för hälsan. Och smaken är nästan densamma.

Vill du själv dra ned på natriumklo­rid i salt kan du t.ex. välja Seltin, som består av 50 procent natriumklo­rid, 40 procent kaliumklor­id och 10 procent magnesiums­ulfat. Det salt vi strör över maten utgör dock bara en liten del av det totala saltintage­t. Titta därför också på hur mycket salt det finns i de livsmedel du handlar i matbutiken.

 ?? ?? Svenska hälsomyndi­gheter rekommende­rar maximalt sex gram salt per dag. Det rådet följer bara ett fåtal.
Svenska hälsomyndi­gheter rekommende­rar maximalt sex gram salt per dag. Det rådet följer bara ett fåtal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden