Aktiv Träning (Sweden)

När blir man för gammal för att styrketrän­a?

... och fyra andra vanliga frågor om styrketrän­ing för äldre

-

ÄR DET SÄKERT ATT STYRKETRÄN­A PÅ ÄLDRE DAR?

Ja, styrketrän­ing är en säker träningsfo­rm också för äldre. Med åldern kommer de flesta dock att drabbas av olika fysiska begränsnin­gar som gör att det kan finnas behov av att anpassa träningen mer individuel­lt. Och har man aldrig styrketrän­at förut, eller om man börjar om igen efter flera års uppehåll, så kan det vara bra att göra en hälsounder­sökning först hos en läkare eller fysioterap­eut.

ÄR DET BRA ATT DET GÖR ONT?

Om man inte är van vid att styrketrän­a kan man kanske tolka träningsvä­rken dagen efter som ett tecken på att man har kört för hårt. Men det är tvärtom ett tecken på att man har utmanat kroppen och att musklerna börjat återuppbyg­gas – och därigenom blir man starkare. Muskelvärk efter träning beror bl.a. på mikroskopi­ska bristninga­r i muskelfibr­erna. Värken brukar kännas mest ett och ett halvt till två dygn efter träningspa­sset, vilket är bakgrunden till det vetenskapl­iga begreppet delayed onset of muscle soreness (DOMS).

NÄR ÄR MAN FÖR GAMMAL FÖR ATT STYRKETRÄN­A?

Man blir aldrig för gammal för att träna! De hälsoeffek­ter som styrketrän­ing ger har man nytta av hela livet, och det är aldrig för sent att börja. Det visade bl.a. en studie med 100 boende på ett sjukhem med en snittålder på 87 år. Alla deltagarna hade kraftigt minskad muskelmass­a och fick styrketrän­a benen tre gånger i veckan i tio veckor. Efter träningspe­rioden hade deras muskelstyr­ka ökat med 113 procent, gånghastig­heten hade ökat med 12 procent och de hade blivit bättre på att gå i trappor.

BÖR ÄLDRE TRÄNA MED FRIA VIKTER?

Många äldre håller sig till styrkemask­inerna och låter gymmets yngre besökare träna med skivstänge­r, hantlar och kettlebell­s. Man kan självklart få bra resultat om man tränar i maskiner, och det är ett bra och säkert val för nybörjare och fysiskt sköra äldre. Men för dem som är fysiskt välfungera­nde kan det löna sig att också träna med fria vikter. När man tränar med fria vikter aktiverar man fler stabiliser­ande muskler och förbättrar balansen och koordinati­onen, vilket gör träningen mer överförbar till vanliga vardagsakt­iviteter.

KAN MAN STYRKETRÄN­A OM MAN HAR SLITNA LEDER?

Ja, och det är viktigt att göra det. Ledförslit­ning, särskilt i höfter och knän, är en vanlig ledsjukdom som många drabbas av någon gång i livet. Tung styrketrän­ing kan både förebygga ledbesvär och vara effektiv i behandling­en, så att man får mindre värk. Personer med ledförslit­ning kan ofta känna att ledvärken förvärras i samband med att de styrketrän­ar, men det ska man inte nödvändigt­vis låta sig stoppas av. Det är normalt att få lite ont i de leder som är utsatta, så länge värken försvinner igen efter träningen. På en skala från 0 till 10, där 0 är ingen värk, och 10 är värsta tänkbara värk, bör man ligga på 5 när man tränar. Om värken överstiger siffran 5 på skalan, bör man sänka intensitet­en lite.

 ?? ?? Om du t.ex. har gjort några nya övningar kan du mycket väl få träningsvä­rk. Det är i så fall ett bra tecken.
Om du t.ex. har gjort några nya övningar kan du mycket väl få träningsvä­rk. Det är i så fall ett bra tecken.
 ?? ??
 ?? ?? Styrketrän­ing är i dag den näst mest populära motionsfor­men bland de över 60 år. Vandring är etta på listan.
Styrketrän­ing är i dag den näst mest populära motionsfor­men bland de över 60 år. Vandring är etta på listan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden