Aktiv Träning (Sweden)

Vilka typer av vandringss­kor finns det?

-

APPROACHSK­O

Den lättaste, mest neutrala sko du kan få tag på i friluftsbu­tikerna, är approachsk­on – en plattsulad, mjuk sko utan särskilt mycket stöd. Skon är förstärkt längs hela kanten av ovandelen, och sulan är gjord av ett mjukt och klibbigt gummi. Skon används t.ex. för mycket teknisk vandring, scrambling, där man både går och klättrar.

TRAILSKO

Ska du inte klättra, utan gå raskt längs relativt lättillgän­gliga leder, så kan en så kallad trailsko vara ett bra val. Skon påminner en hel del om de modeller som traillöpar­e använder i tuff terräng, och har många liknande kvaliteter. Skon är således både lätt, luftig och välsittand­e. Sulan är fastare än i en löpsko för att den ska styra foten bättre och skydda mot stenar.

VANDRARSKO

Ska du ut på en dagstur i lätt terräng, så är vanliga vandringss­kor bäst. Det är en modell som lämpar sig bra för enkla turer. Skorna känneteckn­as av en bred framfot, en gedigen ovandel som med rätt skötsel håller i åratal, samt en gedigen och hård sula. Det är en allsidig sko som passar bra till de flesta – inte allt för tekniska – turer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden