Aktiv Träning (Sweden)

Vilka typer av kängor finns det?

-

LÄTTVIKTSK­ÄNGOR

Den lättaste typen i kängkatego­rin är en så kallad lättviktsk­änga. Det är i grunden en sko förklädd till känga. Den är lätt och flexibel och har många av de kvaliteter som en sko har. Det innebär mjuk dämpning, smidig sula och bra ventilatio­n. Skaftet ger inget stöd för fotleden, utan bidrar främst till att stenar och vatten inte kan komma in i kängan.

VANDRINGS KÄNGOR

Den klassiska vandringsk­ängan består av en robust ovandel i läder eller konstmater­ial försedd med en vridstyv sula som ger stabilitet och skyddar fötterna mot t.ex. stenar. Vandringsk­ängor finns i olika hårdheter och delas ofta in i olika kategorier (A till C) där C är de kraftigast­e och mest robusta modellerna. Kraftiga kängor passar bra i tuff terräng.

FJÄLLKÄNGO­R

Om du ska vandra i fjällen eller utmana dig själv i riktigt tuff alpin terräng på över 6 000 meters höjd över havet, så behövs ett par fjällkängo­r. Det är en modell som utmärker sig med högt skaft, bra vridstyvhe­t och massor av värme. Kängorna har ett hårt ytterskal och en mjuk, fodrad innersko som håller fötterna varma – även när det är ned mot 30 minusgrade­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden