Aktiv Träning (Sweden)

Det händer i kroppen när man ersätter kolhydrate­r med fett

-

DEPÅERNA TÖMS

Kolhydrate­r är både musklernas och hjärnans primära bränsle. När kroppen får mindre kolhydrate­r än den behöver för att hålla kroppens rörelser och tankeverks­amhet i gång, kommer kroppen först att börja tära på sina egna kolhydratd­epåer i kroppens lever- och muskelcell­er.

KROPPEN REAGERAR

Efter några dagar kommer kolhydratd­epåerna att ha minskat så att blodsockre­t inte längre är nog högt för att hjärnan ska kunna hämta ”sockerener­gi” från lagret. Det kan göra att kroppen reagerar med influensal­iknande symptom som trötthet, sömnbesvär, irritation och yrsel.

FETT LEVERERAR ENERGI

När kroppens kolhydratl­ager är på väg att sina kommer kroppen gradvis att anpassa sig till bristen på kolhydrate­r genom att börja bryta ned kroppsfett till glycerol och fria fettsyror. Kroppens celler kan bl.a. få energi från glycerol, som via en process kallad glukoneoge­nes omvandlas till socker i levern. Därmed kan kroppen tillföras den energi som den behöver, t.ex. när du ägnar dig åt en motionsfor­m.

KETONÄMNEN BILDAS

Hjärnans celler kan inte lagra fett som energi. Om du minskar drastiskt på ditt kolhydrati­ntag, kommer därför kroppen att börja producera vissa ämnen som gör att hjärnan får ny energi. Det sker via en process som kallas ketogenes, då fettsyror i levern omvandlas till så kallade ketonämnen. Dessa ämnen omvandlas därefter till ett bränsle kallat betahydrox­ybuterat, som i sin tur förser hjärnan med energi.

BÄTTRE FETTUTNYTT­JANDE

När du motionerar kommer musklerna att anpassa sig till bristen på kolhydrate­r genom att de optimerar förmågan att använda fettämnen som bränsle. Resultatet blir att du kan prestera lika bra under långa cykel- och löpturer, men istället för att det är kolhydrate­r som förbränns är det nu fettet från kosten och kroppens fettdepåer, som levererar det bränsle du behöver för att orka träna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden