Aktiv Träning (Sweden)

FÖRLORADE TOUREN FRIVILLIGT

-

Gerhard Schönbache­r Tour de France 1979 och 1980

Sponsorn till Gerhard Schönbache­rs cykelstall, DAF, tyckte att de fick för lite uppmärksam­het under Tour de France 1979. Därför bestämde man att österrikar­en skulle satsa på att vinna Lanterne rouge (röda lyktan) – priset till den som kommer sist i cykelloppe­t.

Schönbache­r visade sig vara en riktig showman, och snart kastade sig journalist­erna över ”dramat” i botten av resultatli­stan, där han precis lyckades hålla sig inom tidsgränse­n på varje etapp. Trots andra cyklisters försök att sabotera idén kunde han rulla in sist av alla på Champs-Élysées. 100 meter före mål klev han av cykeln och spatserade den sista biten innan han föll på knä och kysste mållinjen.

Tävlingsle­dningen blev rasande över Schönbache­rs mediatrick, och året efter infördes därför en regel om att den som låg sist efter några etapper skulle diskas. Det stoppade dock inte Schönbache­r, som år 1980 såg till att precis undvika sistaplats­en ända till den sista etappen, då han ännu en gång lade beslag på den eftertrakt­ade Lanterne rouge-titeln.

 ?? ?? Om man nu inte kan vinna Tour de France, kan man i alla fall få uppmärksam­het genom att komma sist.
Om man nu inte kan vinna Tour de France, kan man i alla fall få uppmärksam­het genom att komma sist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden