Aktiv Träning (Sweden)

Vem har behov av att träna det anaeroba systemet?

-

Rent sponstant skulle man kanske kunna tro att det anaeroba systemet bara är viktigt för styrkelyft­are, sprintrar, kortdistan­ssimmare och andra som tävlar en kort tid. Men det stämmer inte riktigt. Även om det anaeroba systemet spelar en mindre roll på t.ex. längre löp- och cykelsträc­kor, så är det ändå viktigt – av tre skäl:

Accelerati­on: När du ska spurta ifrån konkurrent­erna på de sista 400 meterna, gå med i ett ryck eller accelerera snabbt uppför en backe, så ändras din energiomsä­ttning från aerob till anaerob. Ju större anaerob motor du har, desto bättre blir du på att tåla dessa plötsliga och kraftiga tempohöjni­ngar.

Anaerob kapacitet: Ju högre anaerob kapacitet du har, desto mer kan du pressa kroppen innan musklerna börjar surna till. Det är helt avgörande på tävlingar som pågår i 1 till 10 minuter, men har också stor betydelse för den som är i gång längre tid. Om du t.ex. löper snabbt på 5 eller 10 km, eller cyklar snabbt i en timme, så kommer du att trigga igång såväl det aeroba systemet som det anaeroba – och på slutet kommer du primärt få energi från anaeroba processer. Din anaeroba kapacitet påverkar därför i hög grad hur snabbt du kan löpa/cykla/ ro innan du börjar ”surna till”.

Rörelseeko­nomi: Ju större anaerob effekt du har, desto mer effektiva är dina muskler. Nervförbin­delsen mellan muskler och hjärna blir bättre, och de elektriska signalerna från hjärnan, som signalerar att musklerna ska dra ihop sig, blir fler och kraftfulla­re. Denna effektivit­et har också betydelse vid lägre intensitet­er, då den gör att musklerna inte behöver lika mycket energi för att skapa rörelse. Dessutom gynnar högintensi­v träning både styrkan och spänsten. Allt detta innebär att din rörelseeko­nomi – alltså den mängd energi du behöver för att generera en viss mängd kraft – förbättras om du lyckas öka din anaeroba effekt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden