Aktiv Träning (Sweden)

Hur tränar man det anaeroba systemet?

-

Det anaeroba systemet tränas bäst med hjälp av intervalle­r. Det kommer alltid bli en viss effekt på det anaeroba systemet vid längre tempopass, och t.o.m. också vid träning i lugnt tempo, men den effekten är betydligt mindre än vid intervallt­räning som är inriktad på att förbättra det anaeroba systemet. Vill du träna den anaeroba effekten så bör du köra korta intervalle­r med lång vila emellan. Det kan t.ex. vara 6 x 30 sek. sprintryck med 3-4 minuters vila mellan varje.

Den anaeroba kapacitete­n tränas genom att upprepade gånger arbeta över den gräns då musklerna surnar till, och låta dem vila så kort stund att de inte hinner återhämta sig helt. Det kan du göra genom att löpa t.ex. 10 x 30 sek. med 1 min. vila mellan varje intervall. S.k. tabata-intervalle­r, då du löper 8 x 20 sek. med 10 sek. vila, är också bra träning för den anaeroba kapacitete­n.

Det låter kanske lätt, men det ska vara näst intill maxfart under varje intervall och fokus ska ligga på att generera massor av kraft i början.

 ?? ?? Under startfasen av ett tungt lyft tas energi från kroppens lager av CP (kreatinfos­fat), och från ATP som bildas utan syre.
Under startfasen av ett tungt lyft tas energi från kroppens lager av CP (kreatinfos­fat), och från ATP som bildas utan syre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden