Aktiv Träning (Sweden)

Lätt & bekväm supersko

Andra versionen av Adidas supersko har en smidig och skön löpkänsla. Men den är fortfarand­e inte lika bra som Nikes superskor.

-

ADIDAS ADIZERO ADIOS PRO 2

Fakta: Löpsko för tävlingslö­pare. Mellansula av Lightstrik­e Pro. Fem kolfiberst­avar finns inbyggda i sulan. Vikt: 240 gram (stl 44). Stack: 39 mm. Dropp: 8 mm.

Pris: 2 350 kr

Den första versionen av Adidas supersko, Adios Pro, gillade vi – inte minst eftersom det var den första modellen som utmanade Nikes dominerand­e sko Vaporfly, på allvar. Men det kändes också som att Adidas supersko inte var riktigt genomtänkt. Allt från den anonyma och glatta yttersulan, till mellansula­n som kändes som en påklistrad klump med skum, signalerad­e om en prototyp.

Den andra versionen verkar mer genomarbet­ad och bättre designad. Mest utmärkande är mellansula­n som har en tydligare form. Den är mer avrundad i hälen samtidigt som den har försetts med djupa skåror i sidorna och på undersidan. Man skulle kunna tro att skon blivit lättare än tidigare, men Pro 2 väger faktiskt fyra gram mer än föregångar­en.

Däremot gynnar den nya mellansula­n löpkänslan, som är betydligt smidigare jämfört med tidigare. Det bidrar till en snabbare stegavveck­ling och ett smidigare löpsteg. Mellansula­n är också mjukare och erbjuder massor av skön dämpning. Däremot går den nya konstrukti­onen ut över stabilitet­en, och skon känns därför lite vinglig. Det märks särskilt när man går eller joggar. När farten höjs och löpsteget blir snabbare är det inget problem.

Ovandelen ser ut som förut.

Den är fortfarand­e gjord av tunn och hård Celermesh – ett av de tunnaste och luftigaste material vi någonsin testat. Passformen är också bra med fast grepp runt hälen, bra stadga vid mittfoten och gott om plats för tårna.

Den stora frågan är dock om skon är snabb att springa i. Och det är den. Det smidiga löpsteget och den effektiva spänsten som beror på Lightstrik­e Proskummet, samt de fem kolfiberst­avar som följer tårna, ger extra fart. Vi har inte testat skon i laboratori­emiljö, men känslan är att den är minst lika bra som sin föregångar­e. Det innebär också att den fortfarand­e har en bit kvar till Nikes två värstingsk­or, Vaporfly och Alphafly. Samtidigt är Adidas sko billigare än dessa bägge modeller.

SLUTSATS: En lyckad uppdaterin­g och en härligt mjuk och bekväm löpsko för tävlingsst­räckor från 5 km till maraton. Vi hade dock hoppats att den skulle vara lite lättare.

Passformen. Löpdynamik­en. Ovandelen.

Rätt instabil. Inte lika fartglad som Nike Vaporfly. Vikten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden