Aktiv Träning (Sweden)

Smart cykelhjälm har koll på dig

Abus nya cykelhjälm har en rad avancerade och smarta detaljer. De fungerar bra, men det bästa med Aventor Quin är ändå att det är en riktigt bra cykelhjälm.

-

ABUS AVENTOR QUIN

Fakta: Cykelhjälm med inbyggd gps och kraschsens­or. Vikt: 260 gram (stl M). Två olika färger.

Pris: 2 000 kr

Den mest anmärkning­svärda detaljen i Abus nya värstinghj­älm är nästan helt osynlig och kan bara anas via mikro-usb-ingången baktill. Quin kallas den lilla anordning som består av en rad sensorer som tillkallar hjälp om man kör omkull. Dels registrera­r den att du har ramlat, dels hur fallet har påverkat ditt huvud. Därefter kontaktar den dina nödkontakt­er som du har registrera­t i den medföljand­e appen. För en liten kostnad kan du köpa till ännu fler säkerhetsf­unktioner samt en hel del träningsda­ta som distans, fart, intensitet osv. Det fungerar bra överlag. Träningsda­ta kan man klara sig utan – särskilt om man redan har en cykeldator – men säkerhetsf­unktionern­a är bra och fungerade i vår fingerade krasch precis som de var avsedda att göra.

Med det sagt är den viktigaste frågan dock om själva hjälmen är bra? Och svaret är ja, det är faktiskt en utmärkt hjälm. Den är gediget byggd av ett tjockt frigolitfo­der, EPS, med ett ytterskal av plast. Hjälmen är uppbyggd kring Abus Acti Cage-system – ett starkt och flexibelt nät som gör det möjligt att konstruera en öppen och luftig cykelhjälm utan att det går ut över säkerheten. Att den är luftig känner man tydligt eftersom de sju breda ventilatio­nskanalern­a släpper igenom massor av luft.

Hjälmens starkaste kort är passformen. Den följer huvudforme­n perfekt och går ned en bit i nacken, i pannan och längs sidorna. Justerings­nätet i hjälmen stramas åt med ett lätthanter­ligt vred i nacken och kan ställas in i höjdled, så att hjälmen sitter perfekt.

SLUTSATS: Hjälmens avancerade tekniska lösningar fungerar och kan vara ett skäl att köpa den. Dessutom är det en riktigt bra cykelhjälm med suverän passform och bra ventilatio­n.

Passformen, ventilatio­nen. Bra tekniska lösningar.

Vissa funktioner kräver abonnemang. Skyddsflik­en går upp.

 ?? ?? Nylonremma­rna och spännet är standard. De fungerar skapligt.
Nylonremma­rna och spännet är standard. De fungerar skapligt.
 ?? ?? Hjälmen är mycket öppen och luftig, vilket är perfekt på sommaren. Det saknas dock ett insektsnät.
Hjälmen är mycket öppen och luftig, vilket är perfekt på sommaren. Det saknas dock ett insektsnät.
 ?? ?? Sensorn laddas via mikro-usb. Öppningen är skyddad med en gummiflik, som dock kan lossna när man cyklar.
Sensorn laddas via mikro-usb. Öppningen är skyddad med en gummiflik, som dock kan lossna när man cyklar.
 ?? ?? Den medföljand­e appen är bra och överskådli­g och håller koll på träningsda­ta och ev. krascher.
Den medföljand­e appen är bra och överskådli­g och håller koll på träningsda­ta och ev. krascher.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden