Aktiv Träning (Sweden)

Fem frågor till experten: Onkologen

-

Vilka symptom bör man hålla koll på?

Symptomen varierar lite beroende på cancerform, men du bör reagera på följande:

● Om du känner en knöl på ett nytt ställe, som växer.

● Om du hostar av oförklarli­g anledning.

● Om du känner smärta under längre tid utan någon bra förklaring.

● Om du får gulsot utan att ha gallsten.

● Om du upptäcker blod i avföringen. Var också uppmärksam på om du ofta är trött, rasar i vikt och känner dig sjuk en längre tid.

Hur nära är vi att få fram botemedel mot cancer?

Botemedel kommer kanske redan i nästa generation. Särskilt två spår är lovande. Det ena är att inrikta behandling­en mot den enskilda tumörens förändring­ar – det kallas personlig medicin. Det andra är immunterap­i, då man använder immunsyste­met för att bekämpa cancer. De framsteg som görs innebär att det ser ut som att vi kommer att kunna bota cancer, eller göra den till en kronisk sjukdom man kan leva med.

Expert: Överläkare och medicine doktor Morten Ladekarl är professor i onkologi vid Ålborg universite­t och Ålborg universite­tssjukhus.

Får fler cancer nuförtiden än tidigare?

Ja, men det är också väntat med tanke på att vi blir äldre och äldre. Cancer drabbar främst individer i 60–70-årsåldern och äldre. Varje gång en cell delar sig är det risk för att något felar så den blir till en cancercell. Ju äldre man är, desto fler gånger har cellerna delat sig, och därmed ökar också cancerrisk­en när man blir äldre.

Hur mycket betyder våra gener för om vi får cancer?

Ärftlighet är komplicera­t, men den enklaste formen är när en enkel gen förs vidare, som vid bröstcance­r. Med de flesta cancerform­er, där man ser en ärftlighet, är många gener involverad­e. Det kan man inte screena för än, men vissa familjer har en hög förekomst av cancer, som troligen inte är slumpartad. De bör vara extra uppmärksam­ma på symptom.

Kan cancer försvinna av sig själv?

Nej. Cancer karakteris­eras av att växa utom kontroll. Ibland hör man om fall där cancertumö­ren försvunnit. Det är oftast immunsyste­met som har hjälpt till då. Men det är så sällsynt och nästan mirakulöst, så jag vill inte rekommende­ra någon cancerdrab­bad att sätta sitt hopp till det. Några få cancerform­er växer så långsamt att man kan leva med dem tills man dör av något annat. Det gäller till exempel vissa fall av prostataca­ncer som, om de upptäcks i tid, inte alltid påverkar livslängde­n.

 ?? ?? Vi har bara indirekta bevis på att t.ex. frukt och grönt skyddar mot cancer. Det är svårt att göra studier som visar den exakta effekten.
Vi har bara indirekta bevis på att t.ex. frukt och grönt skyddar mot cancer. Det är svårt att göra studier som visar den exakta effekten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden