Aktiv Träning (Sweden)

Så bör du klä dig

-

LINNE

En tunn, öppen, ärmlös tröja, dvs. ett linne, är ett klassiskt tävlingspl­agg för löpare. Det är mycket luftigt och ger kroppen optimala förutsättn­ingar för att göra sig av med värme. Dessutom är plagget lätt och relativt tajt, så att det inte fladdrar för mycket när det blåser. Om det är småkyligt kan du ta på dig en tajt undertröja under linnet för att skydda överkroppe­n.

TAJTS

Korta tajts har blivit populära igen – med all rätt. De är aerodynami­ska, ger bra stadga för musklerna och skyddar innerlåren mot skavsår. Många nya modeller har platta sidofickor där man kan förvara geléer. Alternativ­et är ett par s.k. splitshort­s. De är lätta, luftiga och ger maximal rörelsefri­het.

STRUMPOR

Långa, korta eller mittemella­n. Det är i hög grad en smaksak. En del upplever att långa kompressio­nsstrumpor avlastar vaderna när man springer och håller benen fräscha. Viktigast är att strumporna är tillverkad­e av konstmater­ial eller ull, och att de är tunna och tajta och därmed inte suger åt sig för mycket svett eller veckar sig i skorna.

ARMVÄRMARE

När det är kyligt ute föredrar en del löpare att ta på sig tunna s.k. armvärmare. Det produceras inte alls lika mycket värme i armarna som från överkroppe­n och benen, och det kan därför vara bra att skydda armarna. Armvärmarn­a kan alltid dras ned om det blir svettigt.

VANTAR

Det är lätt frysa om fingrarna även om man håller ett högt tempo. Ett par tunna fingervant­ar kan vara bra att ha när det är småkyligt ute.

KLOCKA

En gps-klocka hjälper dig att hålla koll på intensitet­en och tempot så att du inte öppnar för hårt. Om du vet vilket tävlingste­mpo du brukar ha, kan du använda dig av pulsen. Tänk dock på att det ofta tar 5-10 minuter innan pulsen stiger till ett värde som motsvarar den intensitet du löper med. Pulsen kan också vara onormalt hög pga. nervositet. Löper du utifrån tempot, så kan du använda lap pace i klockan. Det är oftast mer exakt än aktuellt tempo. Använd också loppets km-markeringa­r och inte klockans. Annars finns det risk att det återstår 500 meter när du tror att du är i mål.

SKOR

Skorna är ett kapitel för sig. Se här

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden