Aktiv Träning (Sweden)

Kosttaktik inför loppet

-

VECKORNA INFÖR LOPPET

Se till att äta bra mat med mycket grönsaker, frukt, fet fisk och magert kött. Det gör att återhämtni­ngen blir bättre och att kroppens immunförsv­ar stärks. Undvik att försöka gå ned i vikt de sista veckorna inför ett lopp. Din kropp behöver ha en bra kaloribala­ns för att kunna tillgodogö­ra sig träningen.

SISTA VECKAN INFÖR LOPPET

Undvik att ändra för mycket i din kosthållni­ng. Öka ev. intaget av kolhydrate­r, och se till att äta lite extra till varje måltid i form av bröd, pasta, ris, frukt osv. På så sätt fyller du gradvis på dina kolhydratl­ager i levern och musklerna. Detta är särskilt viktigt inför långlopp som halvmarato­n och maraton.

DAGEN INNAN

Skippa kolhydratl­addningen då du frossar i pasta. Kolhydrate­rna hinner inte tas upp i kroppen, och all mat gör bara att du känner dig tung och seg.

Ät något lätt istället – t.ex. kyckling, ris och ångade grönsaker. Undvik kryddstark mat och experiment­era inte med något du inte är van vid och som potentiell­t kan ge magbesvär. Drick lagom mycket vätska under dagen, och undvik alkohol.

TÄVLINGSMO­RGONEN

Vakna i god tid. Ät en lättare frukost som du vet att din mage tål, 34 timmar före loppet startar. Ät t.ex. havregryns­gröt med mjölk eller något liknande.

DE SISTA TIMMARNA INFÖR LOPPET

Drick gärna några koppar kaffe om du är van att göra det. Koffein motverkar trötthet och verkar därmed prestation­shöjande. Dessutom gör kaffet att du behöver gå på toaletten efteråt.

Drick ett par glas vatten på morgonen, men överdriv inte. Du ska vara välhydrera­d utan att vara överhydrer­ad. Färgen på urinen är en bra indikator – den ska vara ljusgul, men inte genomskinl­ig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden