Aktiv Träning (Sweden)

Hur tar kroppen upp aminosyror från mat?

-

När du sätter tänderna i t.ex. en proteinrik köttbit bryts proteinern­a först ned till aminosyror som kroppen sedan kan använda för att bygga nytt protein. Detta sker i flera steg.

1 Munnen. Det sker ingen proteinned­brytning i munnen, men när du tuggar maten får den en större yta som gör att nedbrytnin­gen av protein kommer att ske snabbare. Maten blandas med saliv som stimulerar matsmältni­ngen.

2 Magen. Själva nedbrytnin­gen börjar i magsäcken. Där utsöndras pepsinogen, ett ämne som omvandlas till enzymet pepsin när det blandas med saltsyran i magsäcken. Pepsin bryter ned proteinern­a till mindre polypeptid­er.

3 Tolvfinger­tarmen. I början av tunntarmen, den s.k. tolvfinger­tarmen, tillsätts enzymet peptidas som utsöndras från bukspottkö­rteln. Det ansvarar för den sista delen av jobbet, då polypeptid­erna blir till småbitar och bryts ned till aminosyror.

4 Tunntarmen. De enkla aminosyror­na kan nu tas upp i tunntarmen, varifrån de förs vidare in i blodbanan. Med blodet transporte­ras de ut till resten av kroppen och fungerar där som byggmateri­al för nya proteiner som du t.ex. behöver för att bygga upp muskelvävn­ad.

 ?? ?? Aminosyror­na förs med blodet till levern. Den fungerar som en stor posttermin­al och skickar vidare aminosyror­na ut till kroppens celler.
Aminosyror­na förs med blodet till levern. Den fungerar som en stor posttermin­al och skickar vidare aminosyror­na ut till kroppens celler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden