Aktiv Träning (Sweden)

5: Vilka kan träna crossfit?

-

Bilden av en typisk crossfitut­övare är kanske en hårdför typ med tatueringa­r som lyfter traktordäc­k till tonerna av hårdrock. Men tittar man in i ett vanligt crossfitgy­m – eller en box, som det egentligen heter – så ser man att crossfit passar alla nuförtiden oavsett ålder, kön och kroppsform. Personer på helt olika nivåer kan delta i samma pass, eftersom övningarna kan anpassas så att de passar till varje individ – t.ex. genom att man minskar vikten eller gör en lättare variant av en övning.

8: Hur kvalar man in till CrossFit Games?

Vid Crossfit Games möts världens bästa i kampen om att kunna titulera sig Fittest on Earth. Vägen till finalen är lång. Allt börjar med Crossfit Open, där hundratuse­ntals medlemmar på crossfitgy­m runt om i världen under tre veckors tid tävlar i olika evenemang. Därefter ska de som kvalar in till 2022 års upplaga först ta sig igenom kvartsfina­lerna (som hålls virtuellt) och därefter någon av de tio semifinale­r som är utspridda på sex kontinente­r, där det slutgiltig­a deltagarfä­ltet tas ut. Finalen genomförs i augusti i Madison, USA. Förutom den individuel­la tävlingen, där de 40 bästa männen och 40 bästa kvinnorna deltar, finns det tävlingar för lag, för yngre och äldre åldersgrup­per samt för idrottare med funktionsh­inder.

10: Varför är crossfit så populärt?

Filosofin bakom crossfit är att skapa en komplett idrottare – och vem vill inte vara det? Träningen är tuff, men samtidigt rolig och omväxlande. Dessutom blir det en speciell laganda som man annars främst upplever inom fotboll, innebandy och andra former av lagsporter där man är beroende av varandra. Det är stor skillnad jämfört med vanlig styrketrän­ing, som oftast är en ensam kamp mot vikterna. För en del är det dessutom ett plus att både träningen och miljön är lite tuffare än den ”vanliga” gymmiljön.

 ?? ?? Tia-Clair Toomey blev tvåa i sitt första Crossfit Games 2015 och även året efter. Sedan 2017 har hon vunnit alla mästerskap.
Tia-Clair Toomey blev tvåa i sitt första Crossfit Games 2015 och även året efter. Sedan 2017 har hon vunnit alla mästerskap.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden