Aktiv Träning (Sweden)

Multifunkt­ionella cykelglasö­gon

-

Med tre linser och en avtagbar ram erbjuder Agus välkonstru­erade, moderna cykelglasö­gon massor av möjlighete­r.

AGU VERVE HDII

Fakta: Cykelglasö­gon med tre medföljand­e linser och avtagbar ram. Pris: 1 400 kr

Visserlige­n finns det bara en båge med i fodralet till Agus moderna cykelglasö­gon, Verve HDII. Men i praktiken handlar det om sex olika cykelglasö­gon. Tre kraftiga full-frame-bågar för regn, solsken respektive mulet väder eller dimma, samt tre lätta glasögon utan ramar med samma egenskaper.

Det handlar självklart om konstrukti­onen, och när det gäller Verve HDII är den designad med tre linser och en ram som man antingen kan ha på eller ta av. Det fungerar bra, även om linserna är tröga att klicka i och ur, och näsdelen sitter fast rätt hårt i ramen. Det gör också att glasögonen­s hållbarhet är ett frågetecke­n, men under de två månader vi testade dem märkte i alla fall inte vi några svaghetste­cken.

Konstrukti­onen har flera fördelar. De tre linserna (mörk, genomskinl­ig och gul) gör att glasögonen blir mycket allsidiga. De kan användas i alla förhålland­en, och särskilt den gula linsen visade sig förvånansv­ärt användbar då det regnade och sikten var dålig. Ramen påverkar glasögonen­s design rätt mycket och utan ram blir designen mer markant, uttrycksfu­ll och modern. Det gör också att den lättare varianten sitter lite bättre.

Passformen är dock bra både med och utan ram. Den stora, heltäckand­e linsen ger ett bra synfält, och när man sitter framåtböjd över styret ser man nästan inte alls kanten på glasögonen. Näsbryggan kan justeras, och glasögonen passar de flesta.

Den så kallade wrap-around-designen ger bra aerodynami­k och skyddar mot vinden, utan att glasögonen immar igen.

 ?? ?? Glasögonen är framtagna i samarbete med Team Jumbo-Visma och används av deras proffscykl­ister.
Glasögonen finns i sex färger. Den gula syns på långt håll.
Glasögonen är framtagna i samarbete med Team Jumbo-Visma och används av deras proffscykl­ister. Glasögonen finns i sex färger. Den gula syns på långt håll.
 ?? ?? Näsbryggan på insidan kan justeras så att glasögonen passar på de flesta ansikten.
Utan ram ser bågen betydligt mer anonym ut än med ram.
Näsbryggan på insidan kan justeras så att glasögonen passar på de flesta ansikten. Utan ram ser bågen betydligt mer anonym ut än med ram.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden