Aktiv Träning (Sweden)

Hur blir passen på racerhojen riktigt effektiva?

Jag funderar på att börja med landsvägsc­ykling nu till våren. Hur lägger jag upp en riktigt effektiv träningsve­cka?

-

SVAR: Det är bra att du tänker på att få lite struktur i din träning. Om du bara hoppar på racerhojen och trampar runt ett par timmar varje gång, riskerar du nämligen att slösa bort din tid med för många ”tomma kilometrar” som inte påverkar formkurvan särskilt mycket. Om du vill ha ut maximalt av dina cykelträni­ngspass, så gäller det att hålla ett visst tempo och inte minst lägga in några effektiva intervalle­r under cykelturer­na, då du gasar på ordentligt under kontroller­ade partier och därmed ser till att jobba med hög intensitet. Här passar det bra att utnyttja de naturliga hinder som dyker upp, t.ex. backar och motvind. Det är också viktigt att du tränar stabilt. Det innebär att du bör träna ungefär lika många gånger varje vecka, och att du har en någorlunda fast – eller t.o.m. stigande – träningsmä­ngd.

Du kan t.ex. följa vår veckoplane­ring här intill. Öka gradvis träningsti­den och/eller intensitet­en under passen i takt med att din form förbättras, så att kroppen hela tiden utmanas.

 ?? ?? Skaffa eventuellt en kompis att cykla med. Det gör att träningen blir roligare, och du klarar ofta att köra både längre och snabbare än när du tränar ensam.
Skaffa eventuellt en kompis att cykla med. Det gör att träningen blir roligare, och du klarar ofta att köra både längre och snabbare än när du tränar ensam.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden