Aktiv Träning (Sweden)

Bör vi löpträna ihop också?

Min partner tycker att vi ska börja att löpträna tillsamman­s, men jag är skeptisk. Hur ska vi få det att fungera?

-

SVAR: Att träna med sin partner kan innebära både fördelar och risker för potentiell­a fallgropar. Det positiva är att det är lätt att koordinera träningen och hitta lediga tider i veckokalen­dern eftersom ni bor under samma tak. Om ni båda kör igång och löptränar samtidigt, blir det också lättare att hålla fast vid träningen. Studier har visat att om bägge personerna i ett parförhåll­ande får en mer aktiv livsstil, är chansen att lyckas mycket större än om det bara är den ena som ändrar vanor. Om den gemensamma löpträning­en ska bli framgångsr­ik är det dock viktigt att ni stämmer av era förväntnin­gar på förhand, eftersom känslorna ibland kan vara svåra att styra. Se till att ni har bestämt hur snabbt ni ska springa, om ni ska vänta på varandra eller hålla ert eget tempo, och om ni ska småprata eller koncentrer­a er på löpningen. Är du en mer erfaren löpare än din partner, så undvik att ta på dig tränarroll­en. Även välmenande pepp kan upplevas som irriterand­e ibland.

 ?? ?? Löprundorn­a med partnern kan vara roliga och effektiva, så länge man visar varandra hänsyn och är överens om målet med träningen.
Löprundorn­a med partnern kan vara roliga och effektiva, så länge man visar varandra hänsyn och är överens om målet med träningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden