Aktiv Träning (Sweden)

Så tränar du riktigt effektivt ute i det fria

-

Utmaningen med att styrketrän­a utomhus är att du inte har tillgång till några tunga vikter – och en av de viktigaste faktorerna vid styrketrän­ing är just en hög belastning. Därför gäller det att välja övningar där intensitet­en blir tillräckli­gt hög utan att det behövs några skivstänge­r, hantlar eller styrkemask­iner. Sådana övningar finns det som tur är massor av, och de kan göras extra utmanande allt efter behov. Om en övning känns för lätt är det bara att öka svårighets­graden med hjälp av en eller fler av dessa fyra metoder. VÄLJ EN TUFFARE VARIANT

Övningar som knäböj, amhävninga­r, pull-ups och plankan finns i ett otal olika varianter med olika svårighets­grader, och du kan därför alltid hitta en variant som är lagom tuff för just din nivå. Du kan gärna söka lite på nätet efter bra kroppsvikt­sövningar och varianter, så att du kan byta ut dem efterhand och inte köra fast med samma fyra-fem övningar.

TRÄNA EN SIDA I TAGET

Ett enkelt sätt att öka intensitet­en på är att träna ett ben eller en arm i taget. Är du t.ex. van vid att göra knäböj med skivstång på ryggen, kommer du antagligen kunna göra många repetition­er om du tränar med din egen kroppsvikt. Men om du gör övningen på ett ben kommer belastning­en att öka markant, samtidigt som du tränar din balans och bål.

LEK MED TEMPOT

Begreppet time under tension beskriver hur länge muskeln är spänd under en övning. Ju längre tid muskeln jobbar, desto mer stress utsätts den för och desto jobbigare blir det. Du kan därför manipulera med tempot i de olika faserna under en övning – t.ex. genom att låta det ta fem sekunder att sjunka ned under en armhävning. Ett annat sätt att leka med tempot är genom att träna explosivt med övningar som knäböj med hopp, utfall med hopp och armhävning­ar med handklapp.

ANVÄND NATURLIGA VIKTER

Vikter behöver inte vara designade för träning för att de ska fungera. Du kan träna med alternativ­a vikter, som du kan hitta där du tränar – t.ex. en trädstubbe ute i skogen. Alternativ­t kan du köpa några billiga träningsre­dskap som är praktiska att ta med ut.

 ?? ?? Du kan ta din utomhusträ­ning till nästa nivå genom att införskaff­a några redskap. Det är dock inget måste.
Du kan ta din utomhusträ­ning till nästa nivå genom att införskaff­a några redskap. Det är dock inget måste.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden